Srí Lanka 2,2 milliárd dollár segélyt kapott a szökőár utáni újjáépítéshez, s ebből 1,95 milliárd dollár vissza nem térítendő adomány - jelentette be az ország külügyminisztere. A colombói kormány korábban 2 milliárd dollárra becsülte az újjáépítés költségeit. A segélyeket a tervek szerint tamil lázadókkal közösen használják majd fel.

A szigetország elnöke a Srí Lankán zajló adományozói konferencián azt mondta, hogy terve, miszerint a tamil lázadókkal együttműködve használják fel a külföldi segélyeket, kiváló alkalmat kínál az évtizedek óta tartó nemzetiségi viszály befejezésére. Csandrika Kumaratunga elnök asszony kijelentette, hogy heteken belül hozzálát tervének megvalósításához, annak ellenére, hogy komoly ellenzéke támadt az ügyben saját koalícióján belül. 

A kormány nagyobb része úgy gondolja, hogy ez jó esélyt kínál a "Tamil Tigrisek" és a kormány közti szakadék áthidalására, sokféle lehetőséget nyit meg a nemzetiségi konfliktus végleges megoldására Srí Lankán - mondta az államfő a 125 ország és segélyügynökség részvételével zajló felajánlási értekezleten. Az államfő azt mondta, hogy tisztában van a kockázatokkal, azzal, hogy szingaléz szélsőségesek akár meg is gyilkolhatják őt a tamilokkal való együttműködés miatt.

A Tamil Tigrisek ellenőrzése alatt álló területek lakossága arra panaszkodik, hogy csak nehezen jutnak el hozzájuk a nemzetközi segélyek. A külföldi adományozók vonakodnak átadni a segélyeket közvetlenül a gerilláknak, akiket az Egyesült Államok terroristákként bélyegzett meg, a kormány és a lázadók közös testülete esetében azonban ez már nem ütközhet nehézségbe.

A december 26-i dél-ázsiai szökőár 31 ezer halálos áldozatot követelt és további 1 millió embert sújtott egyéb módon Srí Lankán. Az 1965 óta tartó polgárháborúban 65 ezren haltak meg.