Újra tárgyal egymással a két Korea

2005.05.16. 9:07

Hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ülnek Észak- és Dél-Korea képviselői. A két ország közötti megbeszélések tíz hónapja szakadtak meg. A tárgyalásokon egyebek mellett a gazdasági együttműködés és a szétszakított családok közötti érintkezés kérdéseire térnek ki.

Tízhónapos szünet után folytatódnak hétfőn a két Korea közötti magas szintű tárgyalások. Észak- és Dél-Korea képviselőinek találkozójára az észak-koreai határvárosban, Keszongban kerül sor. A dél-koreai küldöttség vezetője, az ország újraegyesítési miniszterhelyettese elutazása előtt kijelentette: Szöul igyekszik rábírni Phenjant arra, hogy térjen vissza a Koreai-félsziget nukleáris fegyvermentesítéséről, ennek keretében pedig a feltételezett északi atomfegyverkezés beszüntetéséről kezdett hatoldalú nemzetközi tárgyalásokhoz.

A hatoldalú tárgyalások a két Korea, valamint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán részvételével három évvel ezelőtt kezdődtek, de megszakadtak a Phenjan által támasztott, de az Egyesült Államok részéről teljesíthetetlennek tekintett feltételek miatt.

Azóta ismét kiéleződött a feszültség Észak-Korea magatartása miatt. Phenjan épp a napokban jelentette be, hogy kivont több ezer elhasznált fűtőelemet jongbjoni reaktorából. Mindez felerősítette azt a gyanút, hogy a rezsim nukleáris fegyver gyártásához szükséges plutónium előállítására készül.

A Korea-közi tárgyalások ilyen körülmények között folytatódnak, amit megfigyelők kedvező jelnek tartanak. A tárgyalások tíz hónappal ezelőtt szakadtak meg, amikor több észak-koreai dezertált Dél-Koreába, Phenjan viszont ennek kapcsán "emberrablással" vádolta Szöult. A megbeszélések napirendjén a két Korea közötti kapcsolatok javításának lehetőségei szerepelnek, különös tekintettel a gazdasági együttműködés és a szétszakított családok közötti érintkezés kérdéseire.

KAPCSOLÓDÓ CIKK