Újabb tömegsírt találtak Koszovóban

2005.05.17. 21:08

Tizenegy holttestet emeltek ki eddig egy feltételezett tömegsírból Koszovó középső részén, a sír vélhetően koszovói szerbek földi maradványait rejti - számolt be róla kedden egy ENSZ-illetékes.

A DNS-vizsgálatok még hátra vannak, az első eredmények alapján az 1998-as események alatt eltűnt szerbek tetemeit rejtették a malisevói kórház közelében felfedezett sírba - mondta el Marcia Poole, a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK) szóvivője, a koszovói háború időszakára utalva.

Malisevo Koszovó közigazgatási központjától, Pristinától negyven kilométerre délnyugatra található. A térség 1998-ban, a háború alatt az albán szeparatisták és a szerb biztonsági erők közötti heves harcok színhelye volt. A terület a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) ellenőrzése alá került, és Belgrád katonai és rendőri erőket egyaránt bevetett, hogy visszaszerezze. Áprilisban az ENSZ szakemberei 21 szerb földi maradványait találták meg egy barlangban, szintén Koszovó középső részén. Az albán többségű szerb tartomány, Koszovó 1999 óta ENSZ-igazgatás alatt áll.

A háború alatt eltűntek száma meghaladja a háromezret: 2460 albán, 529 szerb és 203 egyéb nemzetiségű eltűntet tartanak nyilván.

KAPCSOLÓDÓ CIKK