Széles körű autonómiát készül felajánlani a moldovai kormány az ország keleti sávját hatalmukban tartó szeparatistáknak, akikkel tavaly óta megszakadtak a tárgyalások.

Vasile Sova reintegrációs miniszter a kormány lapjában szerdán elmondta, hogy készen állnak az új tárgyalásokra, ha azokba bekapcsolódik az Európai Unió és az Egyesült Államok is. Jelenleg Oroszország, Ukrajna és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) dolgozik a helyzet rendezésén.

A szeparatisták az ország keleti, a Dnyeszter folyón túl fekvő területsávját ellenőrzik 1992. óta, amikor másfél ezer halálos áldozattal járó háborút vívtak a központi kormány ellen. Az úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaságot nemzetközileg nem ismerik el, de támogatást kap Oroszországtól, amely 1800 katonát állomásoztat ott.

Chisinau a közvetítés kiszélesítésén kívül azt is szeretné elérni, hogy a területet demilitarizálják, és az orosz katonák helyét nemzetközi civil megfigyelők vegyék át. Az EBESZ moldovai szóvivője szerint sem Oroszország, sem a szakadárok nem támogatják e javaslatokat.

A felek tárgyalásai tavaly megszakadtak, mert a szakadár területen, ahol jobbára oroszok élnek, a hatóságok erővel bezárattak két moldován nyelvű iskolát. Azóta az iskolákat újra megnyitották, de a feszültség megmaradt. Chisinau azt is követeli, hogy küldjenek nemzetközi megfigyelőket a Dnyeszter menti terület és Ukrajna határára, amely a kormány szerint a csempészek paradicsoma.