Pénzügyi alap létrehozását sürgette az afrikai erdők védelmében ENSZ-ben a kenyai Wangari Maathai, a tavalyi Nobel-békedíj kitüntetettje helyi idő szerint kedden.

A 65 éves környezetvédő és politikus asszony, akit hazájában korábban többször megvertek és megfenyegettek azért, mert védelmezi az afrikai erdőket és véget akar vetni a korrupciónak, ezúttal a világszervezet fórumán állt ki az erdők megvédése érdekében tizenegy afrikai országban, s sürgette azt is, hogy engedjék el az érintett országok adósságait.

A Nobel-békedíjas Wangari Maathai, aki Kelet- és Közép-Afrikában az első nőként szerzett doktorátust, ennek kapcsán rámutatott arra: az adósságok elengedésével a szóban forgó államok az erdők védelmét szolgáló anyagi eszközök negyven százalékát saját erőből tudnák fedezni. Szükségesnek tartotta emellett ugyanakkor egy nemzetközi pénzügyi alap létrehozását, hangsúlyozva: a korrupció magakadályozása érdekében a pénzügyi támogatás folyósítását a legtekintélyesebb nemzetközi szervezetek egyikének kellene ellenőriznie, illetve koordinálnia.

Maathai nem csak a környezetvédelem iránti elkötelezettségével tűnt ki, hanem az emberi jogok védelmezőjeként is. A hazájában szinte mindenki által a "Fák Anyjaként" emlegetett Nobel-békedíjas szembeszállt Daniel Arap Moi kenyai elnök diktatórikus rendszerével és az elharapódzott korrupcióval. Ezért börtönbüntetésre is ítélték.