Az Abu Graib börtönben az iraki foglyok kínzásában való közreműködéséért hat hónapos börtönbüntetésre ítélték azt a katonanőt, aki a rabok kínzásáról készült fotókon is szerepelt. A nő összesen négy hónapot tölt majd börtönben.

Az Abu Graib börtönben az iraki foglyok kínzásában való közreműködéséért hat hónapos börtönbüntetésre ítélte közép-európai idő szerint szerdán egy amerikai hadbíróság a 27 éves Sabrina Harman tartalékos katonanőt. Harman maga is látható azokon a digitális fényképeken, amelyeket az iraki börtönben készítettek a katonák a foglyok megalázásáról. Az egyik fotón gúlába rendezett meztelen iraki foglyok előtt pózol. A vád szerint Sabrin Harman kötött a csuklyás, fekete lebernyeget viselő rab ujjaira elektromos vezetéket, akit azután ládára állítottak és áramütéssel fenyegették meg, ha megmoccan. A széttárt karokkal egyensúlyozó rabról készült fénykép a tavaly áprilisban kipattant és az egész világot megdöbbentő botrány egyik jelképe lett.

A katonai esküdtszék, amely előző nap hat vádpontban találta bűnösnek az ellene felhozott hét közül, hat hónapos börtönbüntetést javasolt a maximálisan kiszabható 5 és fél évből. Az ügyészek három év börtönt indítványoztak. Harman tényleges büntetése a vizsgálati fogságban eltöltött 51 napját beszámítva alig több mint négy hónap lesz. A hadsereg kötelékéből elbocsátják.

A dél-texasi Fort Hoodban lefolytatott perben a vádlott könnybe lábadt szemmel, elakadó hangon kért bocsánatot tetteiért: Katonaként és katonai rendőrként nem teljesítettem kötelességemet és küldetésemet, hogy oltalmazzak és védelmezzek. Nem csak az iraki népet hagytam cserben, hanem minden egyes katonát is, mivel tetteimmel polgári személyt és katonát egyaránt fokozott veszélynek tettem ki - mondta.