Az iraki síitákat kárhoztató és a merényletek fokozását ígérő, Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezetőnek tulajdonított hangfelvétel jelent meg szerdán az interneten. A hang az amerikaiakkal való "hazaáruló együttműködéssel" vádolja a "hitehagyott" iraki kormányt.

A meg nem erősített hitelességű üzenet az első, ami az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet iraki szárnyának vezetője, Zarkávi neve alatt az új, síita többségű kormány május eleji beiktatása óta megjelent. Egy olyan internetes honlapon található, ahol a múltban gyakran jelentek meg az iraki al-Kaida üzenetei.

"Amit az (Irakban kisebbségben lévő) szunniták a síiták alatt elszenvedtek és elszenvednek továbbra is, az sokkal rosszabb, mint amit az amerikaiak okoztak nekik. (...) Az amerikaiak megszállták Irakot, megrontották az országot és szent helyeket gyaláztak meg. Mindez olyan körülmények közepette történt, amit a nemzet vezetőinek hitehagyottsága jellemez" - hallatszik a felvételen. A beszélő kulcsfontosságúnak mondja, hogy fokozzák az öngyilkos merényleteket. "Ezek a mi halálos fegyvereink" - hangoztatja.

A hang iszlám hittudósokra hivatkozva a vallás védelmében, a dzsihád (szent háború) érdekében elkerülhetetlennek nevezi, hogy ártatlan muzulmánok is megsérülnek az öngyilkos merényletekben. "A muszlim vér kiontása (...) megengedett annak érdekében, hogy elkerüljük a nagyobb rosszat, a dzsihád elbukását" - mondja.

Az elmúlt hetekben az iraki al-Kaida és más fegyveres csoportok fokozták támadásaikat. Több mint négyszázan haltak meg erőszakcselekményekben, öngyilkos merényletekben a kormány létrejötte óta. A legtöbb támadásért Zarkávi csoportja vállalta a felelősséget.