Szétválasztottak egy indonéz sziámi ikerpárt

2005.05.22. 0:04

Sikeresen választottak szét Szingapúrban egy 15 hónapos, a csípőjüknél és hasuknál összenőtt sziámi ikerpárt. A műtét tíz órán át tartott, és a két kislány állapota kielégítő. Az operáció csaknem 300 ezer dolláros költségét egy indonéz szponzor állta.

Sikeresen szétválasztottak egy csípőjüknél és hasuknál összenőtt, 15 hónapos indonéz ikerpárt Szingapúrban, s az összesen tízórás műtét a vártnál könnyebbnek bizonyult - jelentette be szombaton az operációt végző orvoscsoport.

A kislányokat, akiknek együtt három lábuk és egy végbélnyílásuk volt, beleik pedig összefonódtak, gyakorlatilag már a műtét kezdete után mintegy hét órával különválasztották a Gleneagles Kórházban, a fennmaradó idő a sebek bevarrására kellett. "Az ikrek állapota nagyon jó. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják őket és nagyon bizakodóak vagyunk a végeredményt illetően" - közölte sajtóértekezleten Edward Kiely brit konzultáns sebész, a műtétben közreműködő 15 fős csoport tagja, aki sziámi ikrek 19 sikeres szétválasztásában vett már részt.

Az orvosok szerint az a tény, hogy Angginak és Anjelinak gyakorlatilag csak egyetlen szerve, a végbélnyílása volt közös, megkönnyítette az operációt. A külön hüvely és húgyhólyag megléte ráadásul meglepte az orvosokat, mert a beavatkozás előtti vizsgálatok azt mutatták, hogy osztoznak ezeken a szerveken. A végbélnyílást végül Anggi kapta, Anjinál, az ikerpár kisebb és gyengébb tagjánál vastagbélsipolyt kellett készíteni. Most mindkét kislánynak egy-egy lába van, mivel a középső, közös lábukból az izmokat és a bőrt átültették a hasüreg befedésére.

Az indonéziai Medan városában, szegény családban született sziámi ikrek februárban kerültek Szingapúrba, a műtétet állapotuk folyamatos és alapos értékelése előzte meg. Kiely úgy nyilatkozott, hogy a kislányok még nincsenek túl az életveszélyen, de a szövődmények kialakulásának öt százaléknál kevesebb esélyt adott. Az operáció tetemes költségét, amely kedvezményesen is 273 ezer amerikai dollárra rúg, egy indonéz szponzor állta.

Szingapúrban már a harmadik sziámi ikerpárt választották szét sikeresen: 2001-ben fejüknél összenőtt egyéves nepáli ikreket, 2003-ban pedig közös hátgerincen osztozó dél-koreai kisgyermekeket választottak külön. Egy 29 éves iráni testvérpár világszerte nagy érdeklődéssel kísért műtéte azonban mindkét nő számára tragikusan végződött: belehaltak a 2003 júliusában végzett, 52 órás sebészeti beavatkozás során elszenvedett súlyos vérveszteségbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK