Addig szavaztatnák az EU-alkotmányt, amíg el nem fogadják

2005.05.23. 12:30

Az Európai Unió (EU) vezetői titkos B tervvel készülnek arra az esetre, ha Franciaország vasárnap elutasítaná az EU-alkotmány ratifikálását. Ennek lényege, hogy ha csekély többséggel a nem győzne egy-két tagállamban, folytatják a ratifikálást, és a végén újra szavaztatják az alkotmányt ott, ahol korábban elbukott. A Sunday Telegraph információi szerint elképzelhető, hogy az újraszavazásnál némi engedményt is adnának az igen szavazatokért cserébe.

Bár az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso következetesen tagadja, hogy lenne B terv arra az esetre, ha Franciaország a vasárnapi népszavazáson elutasítaná az EU-alkotmány ratifikálását, a Sunday Telegraph megtudta, hogy mégis készül a titkos B terv. E szerint amennyiben csak csekély többséggel győznének a nem szavazatok, a 25 EU-tagállam azonnal kiadna egy nyilatkozatot. Ez azt tartalmazná, hogy az alkotmány tovább él, és a ratifikálást folytatni kell a többi tagállamban, mintha mi sem történt volna. A lap szerint erre például azért van szükség, mert a franciák után 3 nappal a hollandoknál is véleménynyilvánító népszavazás lesz, itt szintén félő, hogy leszavazzák az alkotmányt. Nagy-Britanniában pedig - ahol szintén magas az alkotmányt ellenzők aránya - a francia és a holland szavazástól teszik függővé, hogy tartanak-e egyáltalán jövő tavasszal népszavazást a kérdésről. A holland kormány ugyanakkor azt a lehetőséget is felvetette, hogy akkor is ratifikálja az alkotmányt, ha a népszavazáson az elbukna.

A B terv szerint miután az összes tagállamban lezajlott a ratifikálás folyamata - akár parlamenti szavazás, akár népszavazás útján - újra szavaztatnak azokban a tagállamokban, ahol elsőre a nem győzött. Vita folyik azonban arról, hogy a szavazás megismételhető-e akkor, ha a franciáknál például nagy arányban győznek a nem szavazatok. Egyesek szerint ebben az esetben ugyanis végleg elbukott az EU-alkotmány. Az eddigi, közel harminc közvélemény-kutatás szinte mindegyike azt mutatta, hogy a franciák többsége nemmel fog szavazni. A legutóbbi, május 18-i felmérés szerint 53 százalék a nemek aránya, és 47 százalék igen szavazat várható. Miközben eddig mindenki a franciákra figyelt, aggasztóvá váltak a holland közvélemény-kutatási eredmények is. A legutóbbi felmérés szerint ugyanis itt 63 százalék pillanatnyilag a nemmel szavazók aránya, és csak 37 százalék igen szavazat várható.

Felvetődött az is, hogy az újraszavazásnál jelentős engedményeket tenne az EU, ezek mibenléte azonban nem szivárgott ki.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK