A Hezbollah rakétaarzenáljával fenyegeti Izraelt

2005.05.25. 19:59

A Hezbollah libanoni gerillaszervezet azt állítja, hogy 12 ezernél több rakétája van, amelyekkel tűz alá veheti egész Észak-Izraelt.

A szervezet, amelyet nemzetközi nyomás alatt tartanak, hogy szereljen le, ragaszkodik fegyvereihez, és szembeszáll mindenkivel, aki el akarná venni tőle - szögezte le szerdán Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője egy több ezer embert megmozgató nagygyűlésen Dél-Libanonban.

"A megszállt Palesztina egész északi része, a telepek, a repülőterek, a kikötők, a szántóföldek és farmok mind elérhetők az iszlám ellenállás számára... (Az izraeliek) ezt az erőt el akarják venni Libanontól... Minden kéz, amely a fegyvereinkért nyúl, izraeli kéz, és le fogjuk vágni... Ha bárkinek eszébe jutna leszerelni az ellenállást, úgy fogunk küzdeni ellene, mint a kerbelai mártírok küzdöttek" - mondta a síiták történetének egyik nagy csatájára utalva Naszrallah a Libanonból való izraeli kivonulás ötödik évfordulóján.

A Hezbollah a feszültségtől függően időnként rakétákat lő ki Izrael területére, de ezek a fegyverek pontatlanok, ritkán hatékonyak, általában mezőgazdasági földeken csapódnak be. Izrael így is fenyegetésnek tekinti azokat, és légicsapásokkal válaszol.