A németek többsége temeti a Schröder-kormányt

2005.05.25. 19:01

A németek túlnyomó többsége kormányváltással számol, amennyiben ősszel idő előtti országos választást tartanak Németországban. A közvélemény kutatók adatai szerint a várható új konzervatív-liberális kormányban sem bíznak az ország állampolgárai, csak 34 százalék gondolja úgy, hogy Merkelék meg tudják oldani az ország problémáit.

A gondolatot a széles nyilvánosság előtt vasárnap vetette fel Franz Müntefering, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke és Gerhard Schröder kancellár (SPD). Utóbbi azzal indokolta a lépést, hogy a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában elszenvedett "keserű (szociáldemokrata választási) vereség" után úgy érzi: megkérdőjeleződött - megszorító intézkedéseket tartalmazó - reformpolitikájának politikai alapja.

A Forsa intézet által készített, szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint az idő előtti választásra vonatkozó javaslatot a megkérdezettek 78 százaléka támogatja, de csak 32 százaléka véli úgy, hogy a kancellár ebben a kérdésben politikailag őszinte, 61 százaléka taktikai húzásnak tartja Schröder lépését.

A megkérdezettek 83 százaléka várja, hogy Schröder jelenlegi kabinetje a nyár végére, őszre tervezett választás után már nem lesz hivatalban. Ötvenkilenc százalék véli úgy, hogy a szövetségi szociáldemokrata-zöld kormánynak már az észak-rajna-vesztfáliai vereség után vége. Ám egy esetleges konzervatív-liberális kormányba vetett bizalom sem túlságosan nagy: 34 százalék bízik egy CDU/CSU-FDP kormányban, s ugyancsak 34 százalék véli úgy, hogy a konzervatív ellenzék felkészülten nézhet egy előre hozott választás elébe.

A vasárnapi, politikai földrengést előidéző bejelentések után az SPD különböző testületei a frakcióval bezárólag támogatásukról biztosították a lépést, ha nem is mindenütt egyöntetűen, s nem minden vita nélkül. Egyesek zokon vették, hogy szűk körben döntötték el az idő előtti választást. Schröder és Müntefering elutasította a párt balszárnyának alapvető irányváltást szorgalmazó felvetéseit, ám nem zárták ki a munkapiaci reformok egyes elemeinek módosítását.

Schröder azt hangsúlyozta, hogy csak úgy tud hitelt érdemlően a választási csatába indulni, ha programjának központi részét az Agenda 2010 néven emlegetett reformcsomag képezi. A reformokkal a kancellár szűkíteni kívánja a szociális juttatásokat és megkönnyíteni a német gazdaság helytállását a globális versengésben. Oskar Lafontaine, Schröder egykori harcostársa, az SPD volt elnöke, aki 39 év után elhagyja a pártot, neoliberálisnak tartja ezt a kurzust.

Schröder a szélesebb körű vezetőséget ismét revolverezte azzal a mondatával, hogy amennyiben (pártján belül) valaki úgy gondolja, jobban tudná csinálni az ő munkáját, nem áll az illető útjába.