Áram nélkül maradt Moszkva

2005.05.25. 11:20

Moszkva jelentős részén áramkimaradás volt. Emberek tízezrei rekedtek a metróalagutakban ideiglenesen. Az ok egy áramközpontban történt robbanás volt.

Áram és víz nélkül maradt szerda reggel Moszkva és környékének jelentős része. Az ok az első jelentések szerint egy elektromos alállomáson történt robbanás. A Moszenergo moszkvai áramellátó Csagino alállomásán bekövetkezett robbanás és tűz tönkretett egy transzformátort és üzemképtelenné tett több nagyfeszültségű vezetéket. Ezután a biztonsági automatika sok vonalat kikapcsolt, hogy megelőzze a hálózatok túlterhelését - magyarázta Viktor Hrisztyenko orosz tévéállomások híradásai szerint.

Az áramkimaradás öt metróvonalat megbénított, utasok tízezrei rekedtek a szerelvényekben és az állomásokon. A trolik és villamosok leálltak, a közlekedési lámpák kialudtak, és a hatalmas dugók miatt az emberek gyalogszerrel igyekeztek a dolgukra. Sok ház ráadásul víz nélkül is maradt, miután számos szivattyú leállt. Az internetszolgáltatás szünetelt.

Tizenöt moszkvai kórházban is kialudt a villany, de ezeket hamarosan tartalék áramforrásokra állították át. Az orosz energiamonopólium közölte, hogy kora délutánra egyes helyeken már helyreállították az áramszolgáltatást, amit az Eho Moszkvi rádió egyes hallgatói megerősítettek. A vészhelyzettárca szerint a mélyben rekedt metróutasok 95 százalékát már kijuttatták a felszínre. A városi hatóságok ezer metrópótló buszt vetettek be.