Az osztrákok megszavazták az EU-alkotmányt

2005.05.25. 13:17

Az osztrák parlament felsőháza is törvénybe iktatta az Európai Unió alkotmányát szerdán, így Ausztriában befejeződött az európai alaptörvény ratifikálási folyamata. Összesen 3 képviselő szavazott nemmel a 62-ből.

A tartományok képviselőiből álló osztrák felsőház 59:3 arányban szavazta meg az uniós alkotmány törvénybe iktatását. A Jörg Haider vezette Mozgalom Ausztria Jövőjéért (BZÖ) két karintiai képviselője, valamint a Haiderék által áprilisban elhagyott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egy stájerországi képviselője szavazott az alkotmány elfogadása ellen. A parlament alsóháza május 11-én 1 ellenszavazattal iktatta törvénybe az alkotmányt, akkor csak az FPÖ egy képviselője adott le ellenszavazatot.

 

Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró, a kisebbik kormánykoalíciós párt vezetője a közelmúltban bejelentette, az alkotmánybírósághoz fordul annak tisztázására, hogy népszavazás nélkül érvényes-e a ratifikálás, mert úgy vélte, hogy az EU-alkotmány alapvetően módosítja az osztrák alkotmányban foglaltak érvényét, és ehhez ki kell kérni a választók jóváhagyását.

 

A politikus azonban végül Heinz Fischer államfőhöz fordult, és levélben kezdeményezte: a köztársasági elnök mindaddig ne írja alá a parlament által ratifikált törvényt, amíg ki nem kéri az alkotmánybíróság álláspontját ebben a kérdésben. A elnöki iroda válaszlevelében tudatta, hogy az Európai Unió alkotmányos szerződése nyomán előálló változások nem olyan mélységűek, hogy azok az osztrák szövetségi alkotmány egészének a megváltozását jelentenék és így ez népszavazás kiírását követelné meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK