Nem kapott bizalmat a szlovák parlamentben szerdán a kereszténydemokrata (KDH) oktatási miniszter Martin Fronc, aki két hete még megúszta ugyanezt a próbatételt; ezúttal azonban nem sikerült, így Pozsonyban tovább mélyül a kormányválság.

Fronc leváltásával az ellenzék régóta kísérletezik, de most, hogy az egyik kormányerő, az Új Polgári Szövetség (ANO) ismét nem vett részt a szavazáson, és a miniszter nem kapott bizalmat, a két kormánypárt, a KDH és az ANO között eszkalálódó feszültség könnyen végzetes lehet a kormány számára.

Pavol Hrusovsky házelnök, Fronc pártjának elnöke a szavazás után azt nyilatkozta, hogy "az ANO jellemtelen politikájával mélyíti a kormányválságot és az előrehozott választások előtt nyit utat, amit végső soron a kereszténydemokraták már nem is bánnának". A házelnök ugyanakkor válasz nélkül hagyta az újságírói kérdést: vajon a történtek után a KDH kilép-e a kormányból és elindítja-e a kabinet széthullását, egyszersmind az előrehozott választásokat.

Az oktatási reform, a kötelező tandíj, a diákkölcsönök tervezetének elbukása, a közel háromezer középiskolai diák írásbeli matematikaérettségi vizsgájának kényszerű megismétlésével járó botrány sokat rontott Fronc bizonyítványán.

Egyelőre kérdéses, hogy a szerdai fejleményeket Mikulás Dzurinda kormánya átvészeli-e, mivel az sem tisztázott, vajon a szerdai szavazás után óhatatlanul távoznia kell-e a miniszternek. Az ellenzék szerint igen, de a külföldön tartózkodó miniszterelnök, Mikulás Dzurinda hazatérte előtt az ügynek aligha lesz egyértelműen olvasható következménye.