Oroszország nem telepít atomfegyvert az űrbe

2005.05.25. 18:56

Oroszország nem szándékozik atomfegyvert juttatni az űrbe - közölte szerdai moszkvai sajtóértekezletén Vlagyimir Popovkin vezérezredes, az űrfegyverkezésért felelős orosz katonai egység parancsnoka.

A tábornok emlékeztetett, hogy létezik egy megállapodás arról, hogy a világűrbe nem telepítenek atomfegyvereket. "Remélem, van annyi eszük a politikusoknak, hogy ezt ne hágják át. A földön az atomfegyver 'pórázon van tartva'. Az űrben azonban váratlan helyzetek adódhatnak, és az emberiség a háború küszöbére juthat az ember részvétele nélkül" - mondta.

Popovkin kijelentette: Oroszország figyelemmel kíséri az Egyesült Államok azon terveit és a velük kapcsolatos munkálatokat, melyek célja csapásmérő űreszközök létrehozása a potenciális ellenfelek űrberendezéseinek ellenőrzésére.

Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő a Rosszijszkaja Gazeta című orosz lap szerdai számában nyilatkozva kifejtette, hogy Moszkvában nagy nyugtalanságot váltottak ki az amerikai stratégiai fegyverek űrbeli elhelyezéséről szóló hírek; különösen azok a jelentések váltottak ki aggodalmakat, amelyek rakétaelhárító fegyverek telepítésének szándékáról szólnak. Jakovenko elmondta, hogy Oroszország határozattervezetet készül benyújtani az ENSZ közgyűlésén "az átláthatóság biztosításáról és a bizalomerősítésről a kozmikus térségben". Szavai szerint az űrfegyverkezés "olyan szellem, amelyet nem szabad kiengedni a palackból".

A The New York Times című amerikai lap egy hete arról adott hírt, hogy George Bush amerikai elnök készülő nemzetbiztonsági direktívája jelentősen módosítani fogja a világűr katonai felhasználásának eddigi amerikai politikáját, és utat nyithat támadó és védelmi űrfegyverek hadrendbe állítása előtt.

Az Egyesült Államok 2002-ben felmondta a rakétaelhárító rakétarendszereket korlátozó amerikai-orosz egyezményt, amely egyebek között tiltja fegyverek elhelyezését a világűrben.