Újabb amerikai akció Irakban

2005.05.25. 8:13

Ezúttal a nyugat-iraki Hadíszában indított nagyszabású akciót az amerikai hadsereg az iraki felkelők ellen. Az "Új piac fedőnevű hadműveletben körülbelül ezer amerikai katona vesz részt.

Újabb felgöngyölítő akciót indítottak az amerikai haderők szerdára virradóra iraki lázadók ellen. Körülbelül ezer tengerészgyalogos, tengerész és katona zárta körül a nyugat-iraki al-Anbár tartományban lévő, az Eufrátesz partján fekvő Hadíszát, majd heves tűzharcban megölt három lázadót. Nem sokkal a támadás előtt aknalövedék érte egy vízi erőmű épületét a város mellett, ott, ahol több száz tengerészgyalogos állomásozik.

Az amerikaiaknak ez már a második nagyszabású offenzívája a lázadó tartományban egy hónapon belül. A cél, hogy felszámolják a felkelők osztagait, amelyek az új iraki kormány beiktatása óta több mint 620 embert öltek meg különféle merényletekben és támadásokban. 

Az "Új piac" fedőnevű hadművelet középpontja azért éppen Hadísza, mert az amerikaiak szerint a lázadók innen indítanak egyre hevesebb támadásokat. Néhány héttel ezelőtt például egy hadíszai kórházat használtak bázisul egy olyan rajtaütéshez, amelyben négy amerikai katonát öltek meg.

Amerikai katonai illetékesek szerint az akció hasonló méretű, mint a május 7-én kezdődött "Matador művelet". Ennek célpontjai a lázadók szír határ közelében fekvő állásai voltak. Azokban az összecsapásokban kilenc tengerészgyalogos és becslések szerint 125 lázadó halt meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK