Pakisztán gázcentrifuga-alkatrészeket küldött a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) Bécsbe, hogy ott megvizsgálhassák a rajtuk lévő dúsítotturán-nyomokat, és összevessék azokat az iráni atomkutató intézményekben találtakkal - közölte csütörtökön az iszlámábádi kormány.

A vizsgálattól azt várják, hogy megállapíthassák: hogyan kerültek iráni készülékekre az uránnyomok. Teherán azt állítja, hogy az általa külföldön beszerzett, használt alkatrészeken már eredetileg ott voltak a dúsított urán nyomai. Az Egyesült Államok viszont arra gyanakszik, hogy Irán be nem jelentett dúsítási kísérleteket folytatott, s ezek végső célja az atomfegyverbe való dúsított urán előállítása.

Ha a pakisztáni alkatrészeken talált nyomok és az irániak megegyeznek, Teherán igazat mondott. Ha nem, az jelentheti azt, hogy Pakisztán nem a megfelelő alkatrészeket küldte el Bécsbe elemzésre, vagy manipulálták az alkatrészeket, vagy Irán más forrásból szerzett be alkatrészeket, vagy tényleg be nem jelentett kísérleteket végzett.

Bécsben megerősítették, hogy Pakisztán együttműködik az ügynökséggel, de részleteket nem közöltek. Diplomáciai források szerint a vizsgálatot szeretnék befejezni az ügynökség kormányzótanácsának június 13-ra kitűzött üléséig, mivel az értekezleten foglalkozni fognak az iráni atomprogrammal.

Pakisztán márciusban ismerte el hivatalosan azt, amit már egy éve sejtettek: Abdul Kadír Hán, az ország katonai atomprogramjának azóta félreállított vezetője gázcentrifugákat adott el egyebek közt Iránnak. Az ügynökség több mint két éve vizsgálja az iráni atomkutatási programot, és mindeddig nem talált bizonyítékot arra, hogy katonai célokra irányulna, de azt sem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy teljesen békés jellegű.