Többször is meggyalázták a Koránt Guantanamón

2005.05.27. 8:33

Tizenhárom esetben fordult elő, hogy amerikai katonák tiszteletlenül bántak az iszlám szent könyvvel a guantánamói támaszponton. Erre a védelmi minisztérium vizsgálata derített fényt. A nyomozás során azonban arra nem találtak bizonyítékot, hogy valaki le is húzta volna a vécén a Koránt.

Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálata 13 olyan esetre derített fényt, amikor a guantánamói légitámaszponton szolgáló amerikai katonák feltehetően nem tartották tiszteletben a Koránt, ám nem talált "egyetlen hitelt érdemlő bizonyítékot" sem arra nézve, hogy az iszlám szent könyvét a lehúzták volna a vécén - közölte csütörtökön egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő.
 
Jay Hood tábornok washingtoni sajtóértekezletén elmondta: az ügyben lefolytatott vizsgálat során 31 ezer dokumentumot tanulmányoztak át és 13 olyan esetet derítettek fel, amikor amerikai katonák nem tartották tiszteletben a Korán szentségét. "Nem találtunk egyetlen hiteles bizonyítékot sem arra nézve, hogy Guantánamón az egyik katona a vécébe dobta volna a Koránt" - tette hozzá.

A tábornok elmondta azt is, hogy a vizsgálat során 15 olyan esetre is fény derült, amikor maguk az őrizetesek bántak nem kellő tisztelettel, vagy nem megfelelő módon saját Koránjukkal. Lawrence DiRita védelmi minisztériumi szóvivő nem sokkal korábban közölte, hogy az az őrizetes, aki korábban a Korán vécébe dobására vonatkozó állítással állt elő, a minap tartott meghallgatásán már arról beszélt az amerikai hadsereg vizsgálóinak, hogy ilyen eset nem történt.

A Korán állítólagos meggyalázásai miatt több muzulmán többségű országban is heves tüntetések voltak nemrégiben, Afganisztánban az összetűzések tucatnyi halálos áldozatot is követeltek.

A tüntetéseket a Newsweek amerikai hírmagazin május elején megjelent cikke váltotta ki. Az írás szerint a kubai Guantánamón létesített amerikai katonai börtönben, ahol szinte kizárólag muzulmán vallású foglyokat őriznek, a vallatók az iszlám szent könyvét a mellékhelyiségekben helyezték el, sőt előfordult, hogy lehúzták a vécén. A cikk hatására erőszakba torkolló tiltakozó hullám söpört végig több muzulmán országon. Az afganisztáni tüntetéseken tizenöt ember életét vesztette. A Newsweek később visszavonta cikkét, arra hivatkozva, hogy az eredeti forrás nem biztos benne, valóban megtörtént-e a cikkben leírt eset.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK