Hónapokon keresztül nem vették észre azt a szivárgást, amelynek során több ezer liter sugárzó folyadék ömlött ki az egyik brit feldolgozóüzem tartályából. A nukleáris baleseteket osztályozó skálán 3-as fokozatúnak minősített incidenst a brit sajtó az utóbbi évek legsúlyosabb nukleáris balesetének nevezte. Az érintett üzem állítja: a radioaktív anyag nem került a szabadba, a kiömlő folyadékot sikerült felfogni.

Az utóbbi évek legsúlyosabb nukleáris balesetének nevezi a vasárnapi brit sajtó az észak-angliai Sellafield hasadóanyag-feldolgozójában most feltárt, hónapokon keresztül észre sem vett szivárgást. A balesettel kapcsolatban az érintett üzem működtetője, a British Nuclear Group bejelentette: "anyagfáradás" következtében eltört a feldolgozó egyik vezetéke, és hónapokon keresztül szivárgott a több ezer liter sugárzó folyadék. A cég szerint a múlt hónapban felfedezett szivárgás során nem került a szabadba radioaktív anyag. A folyadék egy zárt, betonnal bélelt biztonsági kamrában gyűlt fel.

A nukleáris baleseteket osztályozó nemzetközi skálán az incidens 3-as fokozatot kapott. Ugyanezen a mércén az eddigi legsúlyosabb ipari nukleáris baleset, a csernobili robbanás 7-es szintű volt. A The Independent on Sunday saját vizsgálata szerint összesen 83 ezer liter nukleáris anyag folyt ki a sellafieldi feldolgozó sérült vezetékéből. A liberális vasárnapi brit lap szerint ez a mennyiség "egy fél olimpiai úszómedencét megtöltene". A lap szerint büntető eljárás indulhat az üzemet működtető cég ellen. 

Sellafield feldolgozóban nem ez az első ismerté vált baleset. Az üzemben csaknem fél évszázada az addigi legsúlyosabb nyugat-európai nukleáris baleset történt: 1957. október 7-én tűz ütött ki az egyik plutóniumtermelő reaktorban, ennek következtében radioaktív anyagok jutottak a levegőbe, 500 négyzetkilométernyi területet elszennyezve. Évekkel később egy hivatalos brit jelentés megállapította, hogy több tucat személy halt meg a baleset által előidézett rákos megbetegedésben.