A közlemúltban elhunyt egykori kínai pártfőtitkárral készült titkos interjúkat akarta megszerezni egy szingapúri lap kínai tudósítója, de letartóztatták. A férfi a kínai hatóságok szerint bevallotta, hogy külföldi hírszerző szolgálatoknak gyűjtött információkat Kínában az elmúlt években.

A kínai külügyminisztérium keddi bejelentése szerint bevallotta kínai kémtevékenységét egy szingapúri lap letartóztatásban lévő hongkongi illetőségű tudósítója. Ching Cheongot, a Straits Times című szingapúri lap kínai tudósítóját április 22-én vették őrizetbe Kantonban, ahol, mint felesége elmondta, a januárban elhunyt egykori kínai pártfőtitkárral, Csao Ce-janggal (Zhao Ziyang) készült titkos interjúk kéziratait akarták neki átadni.

A kínai külügyi közlemény szerint Ching elismerte, hogy az elmúlt években külföldi hírszerző szolgálatok utasításai alapján Kínában gyűjtött információkat és költségeinek fedezésére jelentős mennyiségű pénzt is kapott. Jelenleg nyomozás folyik Ching kémtevékenységével kapcsolatban, de erről a kommüniké nem árult el részleteket.

A nevezett interjúkat Cung Feng-ming (Zong Fengming), az Új-Kína hírügynökség volt újságírója készítette. Ő egyike volt azon keveseknek, akik bejuthattak az 1989-es kínai demokratikus mozgalmak leverése után házi őrizetben tartott Csao Ce-janghoz. Cung a csikung (qiqong) kínai meditáció mestereként kapott bebocsátást Csao Ce-janghoz. Ching felesége úgy tudja, hogy férje hónapok óta próbálta megszerezni az interjúkat, és végül egy közvetítő csalta csapdába.