A holland szavazópolgárok - hasonlóan a franciákhoz - fölényes többséggel nemet mondtak az Európai Unió alkotmányára a szerdai népszavazáson.

A nem hivatalos végeredmény szerint az Európai Unió alkotmányos szerződéséről szerdán Hollandiában rendezett népszavazáson a lakosság 61,6 százaléka utasította el a dokumentumot. Az igennel szavazók aránya ennek megfelelően 38,4 százalékos volt. A "nem" győzelme így is jóval magasabbra tehető a referendum előtt becsült 55-60 százaléknál.

A mintegy 12 millió szavazásra jogosult állampolgár 62,8 százaléka vett részt a voksoláson, ami jócskán meghaladja az előzetesen csupán 30-50 százalék körülire jósolt jelenléti arányt.

A népszavazási elutasítást követően a parlament egészen bizonyosan visszalép a szerződés ratifikálásától, amely azonban elengedhetetlen lenne az alkotmány életbe lépéséhez. A kormány lemondása ugyanakkor nem várható, jóllehet a negatív eredmény egyik oka Jan Peter Balkenende miniszterelnök kabinetjének népszerűtlensége volt. Még az uniós ügyekért felelős miniszter, Atzo Nicolai is elutasította a lemondást szerda este.

Bernard Bot külügyminiszter késő esti nyilatkozatában igazat adott azoknak, akik szerint az alkotmány kudarcának az is oka, hogy az EU többéves lemaradásban van az uniós történések elmagyarázásával az állampolgároknak. Lehetségesnek tartotta ugyanakkor, hogy újra összeül egy, az alkotmányozó konventhez hasonló testület egy új szerződés összeállításához.

Hollandia Franciaország után az Európai Unió második tagországa (ráadásul mindketten alapító tagok), amely elveti az alkotmányt. A francia lakosság vasárnap mondott nemet a szerződésre, amely pedig védelmezői szerint nagyobb munkahely-garanciát, fokozottabb biztonságot, az emberek számára több beleszólást az uniós történésekbe és az uniós intézményrendszer gördülékenyebb működését hozta volna magával.

A kétországos elutasítás jócskán megnehezíti a tavaly aláírt alkotmány 2007-re tervezett bevezetését, és felveti a lehetőségét, hogy a szerződést végérvényesen félreteszik, legfeljebb egy-két elemét emelik majd vissza egy új egyezmény keretében. A nehéz helyzetet az EU-tagországok állam- és kormányfői alig két hét múlva Brüsszelben rendezendő találkozójukon is megvitatják.

A nemmel szavazók minden bizonnyal Hollandiában is a kormánnyal szembeni ellenszenvüket, illetve bizonyos, az unióval kapcsolatos, de az alkotmánytól független aggályukat (az euró bevezetése utáni árdrágulást, az uniós költségvetéshez való magas holland hozzájárulást, a gyors EU-bővítést, Törökország felvételét) fejezték ki voksukkal. Franciaországban ugyancsak inkább belpolitikai okokra vezethető vissza az uniós szerződés elutasítása.

Hollandia történetében az első átfogó népszavazásról volt szó. Utoljára 1797-ben, az akkor francia megszállás alatt Batáviai Köztársaság néven működő bábállamban szólították szavazásra a népet. A voksolóknak most arra a kérdésre kellett választ adniuk: "Mellette vagy ellene van-e Ön annak, hogy Hollandia megerősítse az európai alaptörvényről szóló szerződést?"