Súlyos büntetések az olasz Vörös Brigádok tagjainak

2005.06.01. 20:28

Életfogytiglanig tartó börtönbüntetést szabott ki szerdán egy bolognai bíróság az "új" Vörös Brigádok (BR) terrorszervezet öt volt tagjára Marco Biagi professzor három évvel ezelőtti meggyilkolása miatt.

Az 51 éves miniszteri tanácsost bolognai otthona előtt lőtték le 2002. március 19-én. A gyilkosságot a szélsőbaloldali Vörös Brigádok - Harcoló Kommunista Párt (BR-PCC) vállalta magára. A közgazdász Biagi Roberto Maroni akkori szociális miniszter tanácsadója volt, az olasz dolgozók jogállásának reformján dolgozott.

A kiszabható legsúlyosabb büntetést e gyilkosságért Nadia Desdemona Lioce, Roberto Morandi, Marco Mezzasalma, Diana Blefari Melazzi és Simone Boccaccini kapta. Három hónappal ezelőtt egy római bíróság egy külön perben, Massimo D'Antona munkaügyi szakértő meggyilkolásáért gyorsított eljárással a "brigádos" Laura Proiettit életfogytiglanra, míg Cinzia Banellit húsz év börtönre ítélte.

Az ezredforduló előtt újjáéledni próbáló "új" Vörös Brigádok nevéhez több merénylet is fűződik, így Massimo D'Antona neves munkaügyi szakértő 1999 májusában történt meggyilkolása. A terrorcselekményt 28 oldalas dokumentumban vállalta a Vörös Brigádok-Harcoló Kommunista Párt (BR-PCC), amely addig hosszú éveken át nem hallatott magáról. A BR-PCC nevéhez fűződik a Marco Biagi professzor elleni 2002-es gyilkos merénylet is.

A Harcoló Kommunista Sejtek csoportból alakult olasz "új" Vörös Brigádokat - amely csak nevében, illetve részben szellemiségében azonos az évtizedekkel ezelőtt tevékenykedő, s a kereszténydemokrata Aldo Morót 1978-ban elrabló és meggyilkoló "történelmi" Vörös Brigádok terrorszervezettel - már gyakorlatilag majd két éve felszámolták az olasz hatóságok, s a terrorcsoport 17 tagja ellen januárban-februárban indultak meg a bírósági eljárások.