Felmentették tisztségéből a boszniai szerb hadsereg vezérkari főnökét az országban állomásozó európai uniós és NATO-erők parancsnokai pénteken, Novak Djukic tábornokot téve felelőssé azért, hogy másfél hónapja több mint ezer boszniai szerb sorkatona megtagadta az eskütételt a boszniai államra és kifütyülte az állami himnuszt.

David Leakey vezérőrnagy, az Európai Unió vezette boszniai békefenntartó erő (EUFOR) és Steven Schook dandártábornok, a NATO-erők parancsnoka Szarajevóban közös közleményben hangsúlyozta: Djukic tábornok viseli a felelősséget azokért a tervezési és parancsnoki hibákért, amelyek lehetővé tették a szóban forgó eseményeket. A történtek megkérdőjelezik a boszniai szerb hadsereg lojalitását, szakértelmét, és súlyos kihívást jelentenek a haderőreformmal szemben. A boszniai hatóságok - köztük a boszniai kollektív államelnökség - pedig másfél hónap elteltével sem büntették meg a katonákat viselkedésükért.

Milovan Stankovic boszniai szerb védelmi miniszter eltúlzott intézkedésnek ítélte Djukic menesztését, amelyet politikai megtorló akciónak minősített. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kiadott közleményében viszont üdvözölte, "teljes támogatásáról" biztosította az EUFOR-parancsnok döntését.

Az említett esetek április közepén történtek. Manjacában például mintegy ötszáz újonc és családtagjaik törtek ki füttykoncertben, és ordították túl a bosznia-hercegovinai állam himnuszát. Az eskü szövegét megváltoztatva arra tettek fogadalmat, hogy - Bosznia-Hercegovina szuverenitása helyett - a boszniai Szerb Köztársaságot fogják megvédelmezni. Ezután elénekelték a boszniai szerbek himnuszát.

A sorköteles katonák korábban mindig arra a boszniai államalakulatra tettek esküt, amelyből származtak. Az 1992-95-ös háborút lezáró daytoni békeszerződés értelmében a Bosznia-Hercegovinát alkotó két entitásnak - a boszniai Szerb Köztársaságnak és a muzulmán-horvát föderációnak - saját kormánya, hadserege és rendőrsége van. 2004-ben azonban létrehozták a szövetségi szintű védelmi minisztériumot, így a katonai ünnepségeken a bosnyák állam himnuszát kell lejátszani, és az újoncoknak a szövetségi államra kell esküt tenniük.