Arcul csapásként értékeli a szerb sajtó a Srebrenica-videót. A felvételen szerb kommandósok végeznek ki bosnyák civileket Srebrenicánál. Ez volt az első alkalom, hogy a szerb médiában a szerb háborús bűnöket egyértelműen bizonyító anyagot tettek közzé. A szerb hatóságok meglepően gyorsan reagáltak: a videón felismerhető kommandósok és feletteseik közül már tizet letartóztattak.

Fájdalmasan és könyörtelenül arcul csapta a valóság a szerbiai közvéleményt - írta szombati vezércikkében a hat srebrenicai muzulmán kivégzését bemutató felvételről a belgrádi Politika című napilap.

A lap arra emlékezteti a szerbiai nyilvánosságot, hogy a kivégzésről készült brutális felvétel nem hollywoodi filmgyár terméke, hanem megörökítése egy meztelen, kegyetlen, durva és bestiális gyilkosságnak, amelyet szerbek követtek el Srebrenica lakói ellen csak azért, mert nem voltak szerbek.

"A szerbiai nyilvánosság megdöbbent, mert végül meggyőződhetett róla, hogy egyesek valóban kegyetlen dolgokat követtek el Szerbia jelképeit ábrázoló egyenruhákban. A valóság arcul csapott minket, fájdalmasan és könyörtelenül" - írja a Politika, amely szerint úgy tűnik, hogy ez a felvétel az egyetlen gyógyír a kijózanodáshoz és annak beismeréséhez, hogy a szerb "búzában is van konkoly".

A lap szerint való igaz, hogy mások is követtek el bűncselekményeket szerbek ellen, csak azért mert szerbek voltak, de ez nem igazolhatja azokat az undorító és hidegvérű gyilkosságokat, amelyeket a szerb nép tagjai követtek el. "Ez nem lehet ok arra, hogy összehasonlítsuk a mi bűneink és az ő gaztetteik nagyságát, súlyosságát, méreteit. Amit most láttunk, az nem az a haza és a nép védelmében történt. Bestiális kegyetlenkedés volt a gyöngébbekkel" - írja a Politika, és leszögezi, hogy a szerbek igenis a legszörnyűbb bűntényeket követtek el, és meg kell büntetni azokat, akik Szerbia és a szerbek nevében ilyet tettek.

A liberális Danas című napilap szombati jegyzetében arról ír, hogy a felvétel bemutatása után "egy szikrányi remény csillant fel, hogy szétesőben van a tényleges és potenciális hágai vádlottak bűntársasága". A lap ismét azt firtatja, hogy a szerb pravoszláv egyház miért nem hallatta hangját azóta, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt szerdán bemutatták a brutális gyilkosságról készült felvételt, amelyen jól látható egy szerb pap, aki a kivégzés előtt megáldja a Skorpió nevű halálosztag tagjait.

A Danas címoldalán látható a szóban forgó pap fényképe nagy formátumban. A lap kiderítette, hogy a szerémségi Sid városánál található Privina Glava kolostor elöljárójáról, Gavrilo Maricról van szó, aki a következő szavakkal ad áldást a hóhéroknak: "Adjál erőt hű hadseregednek, hogy legyőzze az ellenséges népet. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében menjetek szerencsével és térjetek vissza szerencsésen".

A független szerb B92 hírügyn9kség úgy tudja, hogy a szerb hatóságok már tíz embert őrizetbe vettek, akik a Skorpió-halálbrigád tagjaiként részt vettek a kivégzésekben.

MTI/[origo]