Bezáratná Guantanamót egy amerikai szenátor

2005.06.06. 8:27

A guantánamói fogolytábor bezáratása mellet érvelt egy befolyásos amerikai szenátor vasárnap. A demokrata párti Joe Biden szerint a táborról a világban kialakult kép miatt veszélybe kerülhetnek az amerikaiak.

A terrorgyanús külföldieket őrző Guantánamo Bay amerikai haditengerészeti támaszponton működő fogolytábor bezárására szólította fel az amerikai kormányt Joe Biden befolyásos demokrata párti szenátor. Biden szerint a kegyetlen bánásmódjáról elhíresült létesítmény veszélybe sodorja az amerikai állampolgárok biztonságát.

Biden, a szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja az ABC amerikai tévécsatornának adott vasárnapi nyilatkozatában közölte, hogy a fogolytábort be kellene zárni, a hírszerzési szempontból értékesnek tekintett őrizeteseket más börtönbe áttelepíteni, a többieket pedig vissza kellene küldeni hazájukba.

A táborban jelenleg 520 különböző állampolgárságú foglyot őriznek: Afganisztánban elfogott, tálibnak vagy terroristagyanúsnak tekintett személyeket, akik nem élvezik a hagyományos értelemben vett nemzetközi jog védelmét. Egyes volt őrizetesek és emberjogi szervezetek állítása szerint a fogolytábor őrei kegyetlenül, megalázóan bánnak a rabokkal. Az amerikai védelmi minisztérium a napokban elismerte, hogy amerikai katonák rugdaltak egy Koránt, az iszlám szent könyvének egy másik példányát pedig "véletlenül" levizelték.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet a múlt hónapban közzétett idei világjelentésében "napjaink gulágjának" nevezte a guantánamói tábort. George Bush amerikai elnök a jelentésben foglaltakat "abszurdnak" minősítette, és közölte, hogy az Egyesült Államok világszerte a szabadság érvényesülését ösztönzi. Biden szenátor sem értett egyet az AI minősítésével, ugyanakkor szerinte az a legfontosabb, hogy a guantánamói táborról világszerte kialakult kép miatt több amerikai kerül veszélybe, mintha a fogolytábor nem is létezne.

KAPCSOLÓDÓ CIKK