Jeruzsálem "örökre" Izraelé - hangoztatta hétfőn Ariel Saron izraeli kormányfő a város arabok lakta keleti része elfoglalásának harmincnyolcadik évfordulója alkalmából mondott rövid beszédében.

"Jeruzsálem örökre a miénk, és soha többé nem lesz idegeneké" - jelentette ki az izraeli miniszterelnök az idei "Jeruzsálem napja" zárórendezvényén izraeli állami főméltóságok jelenlétében Kelet-Jeruzsálemben. Izraelben minden évben fejet hajtanak azoknak az ejtőernyősöknek az emléke előtt, akik a Kelet-Jeruzsálem elfoglalásáért vívott harcban estek el az 1967-es háborúban.

Saron mindazonáltal beszédében azt is leszögezte, hogy "senki sem veszélyeztetheti az iszlám vallásnak a Templomhegyen lévő szent helyeit".

A jeruzsálemi Templomhegy tetején terül el a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő Mecsetek tere. Az itt található al-Aksza mecset a muzulmán vallás harmadik legjelentősebb szakrális helye a mekkai Nagymecset és a medinai Próféta Mecsetje után.

A palesztinok magukénak követelik Kelet-Jeruzsálemet, amelyet leendő államuk fővárosának tennének meg.