Ellenzéki politikusokat helyeztek házi őrizetbe Etiópiában

2005.06.08. 20:05

Több ellenzéki politikust házi őrizetbe helyeztek az elmúlt napokban Etiópiában - közölték szerdán Addisz-Abebában az Európai Unió választási megfigyelői.

A kelet-afrikai országban május 15-én tartottak parlamenti választásokat. Az 547 fős parlamentben nem hivatalos adatok szerint az addig is kormányon lévő Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front (EPRDF) és szövetségesei szerezték meg a többséget, ugyanakkor az ellenzéki pártok is hatalmas sikert könyvelhettek el.

A hivatalos végeredményt azonban még mindig nem tették közzé. Az Európai Unió választási megfigyelői már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy az eredmények kihirdetésének elodázása növeli a csalás lehetőségét. Utaltak arra is, hogy az ellenzék kitiltása az állami médiából ugyancsak vészjósló a választási folyamatra nézve.

Ezt követte az EU képviselőinek szerdai tiltakozása amiatt, hogy több ellenzéki politikust házi őrizet alá helyeztek. A közlemény utalt arra: az unió képviselői figyelmeztették a kormányt, hogy elítélik a történteket. Tiltakoztak az ellenzéki politikusok őrizetbe vétele és egyéb jellegű zaklatása miatt, beleértve azt is, hogy korlátozták az ellenzék több vezetőjének politikai tevékenységét és személyes mozgását.

Ugyancsak szerdán összecsapások törtek ki a rendőrség és tüntetők között Addisz-Abebában. Kórházi források szerint az összecsapások legkevesebb huszonnégy halálos áldozatot követeltek. A tüntetők, közöttük egyetemisták - immár harmadik napja - a május 15-i parlamenti választások eredménye ellen tiltakoztak arra hivatkozva, hogy a szavazáson számos csalást követtek el.

Az idézett források szerint a halálos áldozatokon kívül több százan megsebesültek, az etióp főváros legnagyobb kórháza zsúfolásig megtelt a túlnyomó többségében lőtt sebekkel beszállított sérültekkel. Abebe Terfe, az Etiópiai Emberi Jogi Tanács nevű független jogvédő szervezet titkára korábban húsz halottról számolt be.

A kormány szerdán este felhatalmazta a rendőrséget, hogy "tegyen megfelelő lépéseket" s akadályozza meg a további zavargásokat. Egyúttal első ízben ismerte be, hogy az utcai rendbontásnak már 22 halálos áldozata van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK