Nagyobb befolyást akarnak az iraki szunniták

2005.06.08. 18:49

Kétszer annyi helyet követeltek maguknak az alkotmányozó nemzetgyűlés szerkesztőbizottságában szerdán az iraki szunnita arab politikusok, mint amennyit felajánlottak nekik, különben bojkottálni fogják a munkát.

Az 55 tagú szerkesztőbizottság felkérte a szunnita vezetőket, hogy tartsanak gyűléseket az országnak azon tartományaiban, ahol a szunniták többségben vannak, és jelöljenek ki 13 személyt, aki részt venne az alkotmány megszövegezésében. Mivel e személyek nem választott parlamenti képviselők, nem lehet szavazati joguk a bizottságban.

Erre azt a megoldást találták, hogy az 55-ökből és belőlük felállítanak egy másik bizottságot, amely egyhangúlag hozná meg a döntéseit, s e döntéseket azután a parlamenti bizottság formailag is jóváhagyná. Mivel az 55-ök között van két szunnita, a 68 tagú második bizottságban már 15 képviselőjük lenne, ugyanannyi, mint a kurdoknak, akik a második helyre kerültek a választásokon, és akikkel azonos arányt képviselnek az összlakosságon belül.

A szunnita vezetők bejelentették, hogy 25 helyet akarnak a bizottságban, és húsz másikat is mellé rendelnének tanácsadó minőségben. Elő fogunk terjeszteni egy 25-ös listát azok képviseletére, akik nem vettek részt a választásokon. Elutasítjuk és nem fogadjuk el a 13-as számot. Szavazati jogot is kell kapniuk. Ha elutasítják őket, bojkottálni fogjuk az alkotmányozási folyamatot - jelentette ki Adnán ad-Dulaimi a két legnagyobb szunnita párt nevében.

Az alkotmányszövegező bizottság nevében egyik tagja, egy síita törvényhozó elutasítóan válaszolt a követelésre. A bizottság egyhangúlag döntött - mondta a 13 fős ajánlatról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK