A pravoszláv egyház is elítélte a srebrenicai kivégzéseket

2005.06.10. 21:03

Több mint egy hét hallgatás után a szerb pravoszláv egyház is elítélte annak a hat ártatlan srebrenicai muzulmánnak a kivégzését, akiknek a halálát megörökítő felvételek bejárták a világot. A felvételen az is látható volt, hogy a Privina Glava kolostor elöljárója megáldja a későbbi gyilkosokat.

A szerb egyház péntek este közzétett nyilatkozatában élesen elítélte a vérengzést elkövető osztag, a Skorpiók tagjait, és a hosszas hallgatást azzal magyarázta, hogy idő kellett a tények és az események időrendiségének tisztázásához.

Forrás: [origo]

A szóban forgó videofelvételeket Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök hágai perén mutatták be a múlt héten szerdán. A videón az említett osztag tagjai láthatók, amint kivégeznek hat srebrenicai muzulmánt, akik közül négyen fiatalkorúak. A képek nem csak a szerbiai, de a világ közvéleményét is megdöbbentette.

Egyes szerbiai lapok az utóbbi napokban több ízben követelték, hogy szólaljon meg az egyház is, mivel a képeken jól látható a szerémségi Sid városához közeli Privina Glava kolostor elöljárója, Gavrilo atya, aki e szavakkal áldja meg a hóhérokat: "Adj erőt hű hadseregednek, hogy legyőzze az ellenséges népet! Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében menjetek szerencsével, és térjetek vissza szerencsésen!".

Forrás: EPA

Az egyház nyilatkozatában rámutat arra, hogy a sokkoló képek nyomán megjelent kommentárok önkényesen és tévesen értelmezték az felvételen látható események időrendiségét. A papok ugyanis imával és áldással kísérik útjukra a hívőket, így a katonákat is, ezért nehéz megjósolni, hogy a közös fohász után mi történik a harctéren.

Az egyház közleményében utal a Srebrenica környéki falvakban lakó szerbek szenvedéseire 1992 nyarán, ugyanakkor leszögezi, hogy "nem szabad bosszút állni, sem pedig ezekkel a szenvedésekkel igazolni azokat a hidegvérű és embertelen gyilkosságokat, amelyeket a Skorpiók osztag tagjai követtek el".

KAPCSOLÓDÓ CIKK