FBI-mulasztás kedvezett a szeptember 11-i terroristáknak

2005.06.10. 18:43

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy jelentés szerint legalább öt alkalommal elmulasztotta, hogy felfigyeljen két terrorista egyesült államokbeli jelenlétére, akik később az al-Kaida terrorhálózat 17 másik fanatikus merénylőjével együtt részt vettek a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokban.

Az igazságügyi tárca főszemlézője, Glenn A. Fine tábornok a pénteki lapokban ismertetett jelentésében megállapítja, hogy az FBI munkáját bürokratikus megkötések és kommunikációs zavarok nehezítették. Az egy éven át titokban tartott dokumentum maró kritikai hangvétele  a terrortámadások előzményeit kivizsgáló független bizottság tavaly nyári jelentéséhez hasonlatos, de újabb részletekkel is szolgál. A 9/11 bizottság annak idején hasznosította a főszemlézői jelentés korábbi változatának egyes részleteit.

A napvilágot látott mostani változatból ügyvédei közbenjárására törölték azokat a részeket, amelyek a szeptember 11-i terrorcselekményekben való cinkossággal gyanúsított Zacarias Moussaoui francia állampolgárra vonatkoznak.

A 371 oldalas jelentés elmarasztalja azt a hanyagságot, amellyel a szövetségi nyomozók egy FBI-ügynök 2001 júliusában Phoenixből küldött elektronikus levelét kezelték. Az ügynök azt a gyanúját fogalmazta meg benne, hogy Oszama bin Laden, az Al-Kaida vezére közel-keleti szélsőségeseket küldött egy arizonai pilótaképző iskolába. Az FBI  számítógépes rendszere sokáig nem küldött automatikusan másolatot a memorandumról különféle FBI-illetékeseknek, akik pedig látták az emlékeztetőt, azok úgy vélték, hogy az információ közismert.

A dokumentumból kiderül: a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tudott arról, hogy a két későbbi gépeltérítő, Khalid al-Mihdhar és Nawaf al-Hamzi az Egyesült Államokban tartózkodik, és összebarátkozott egy szaúd-arábiai állampolgárral, Omar al-Bayoumival, aki már két éve a szövetségi nyomozók érdeklődésének a homlokterében állt. A CIA mégsem hívta fel rájuk az FBI figyelmét. A két személy 2000-ben részt vett egy malajziai al-Kaida-találkozón, mielőtt az Egyesült Államokba utazott volna. A malajziai összejövetelről az FBI is tudott, a két személy kaliforniai jelenlétéről viszont nem.

Khalid al-Mihdhar és Nawaf al-Hamzi az American Airlines 77-es járatának az eltérítésében működött közre, a gépet a Pentagon épületének kormányozták. A két férfi  egy FBI-informátortól bérelt szobát, a szövetségi nyomozók mégis csak röviddel a terrortámadások előtt értesültek a két terrorista jelenlétéről, és akkor is csak komótos lassúsággal kezdtek nyomozni utánuk. 

Glenn A. Fine tábornok szerint nem lehet megmondani, hogy az FBI megakadályozhatta volna-e a terrortámadásokat, de a saját esélyeit csökkentette azzal, ahogyan az információkat kezelte, és ezzel súlyos kudarcot vallott. Az FBI közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy már orvosolta az észrevételezett fogyatékosságokat, illetve felszámolásuk folyamatban van.

A Szövetségi Nyomozó Iroda nemrég kiselejtezett egy 170 millió dolláros "virtuális kartotékrendszert", mivel a korszerűsítés jegyében megrendelt program használhatatlannak bizonyult.

A CIA 2001. szeptember 11. előtti mulasztásairól is készült főszemlézői jelentés, amelyet azonban eddig még a kongresszus sem látott.