Másfél millió dolláros segélyben részesülhetnek kanadai magyar holokauszttúlélők az úgynevezett aranyvonat ügyében peren kívül kötött előzetes egyezség alapján a Canadian Jewish News című hírlap internetes kiadása szerint.

A szerző, Ron Csillag ismerteti a floridai magyar holokauszttúlélők és a washingtoni kormány között idén tavasszal létrejött és az illetékes bíró által áprilisban jóváhagyott egyezséget. Az Egyesült Államok a megállapodás értelmében 25,5 millió dollár kártérítést fizet a magyar zsidók javaiért, amelyek egy ausztriai katonai raktárból tűntek el, miután az amerikai hadsereg 1945 májusában lefoglalta az elrabolt ingóságokat szállító aranyvonatot. A pénzt nem egyéni kárpótlásként osztják szét, hanem a magyar holokauszttúlélőkről gondoskodó izraeli, magyarországi, egyesült államokbeli, kanadai és más országbeli karitatív szervezetek kapják.

A 25,5 millióból szociális célra szánt 21,2 millió dollárt a túlélők számarányának megfelelően osztják el: az összeg 42,5 százalékát izraeli, 22,7 százalékát magyarországi, 20,1 százalékát amerikai, 6,1 százalékát kanadai, 8,6 százalékát más szociális szervezetek kapják.

Kanadában 2960 magyar származású holokauszttúlélőt tartanak nyilván, közülük 1455 Torontóban, 1140 pedig Montréalban él. Szervezeteik összesen több mint 1,5 millió, szociális célokra fordítható kanadai dollárra számíthatnak.

- Elég vacak megállapodás, de bizonyára a legjobb, amit kaphatunk. Senki sem fog még egyszer jogi csatát indítani miatta - idézi az internetes kiadás Judy Cohent, a 23 ezer kanadai zsidó holokauszttúlélő szervezetének magyar származású vezetőségi tagját.

A szóban forgó összegek javaslatok - hangsúlyozta a cikkben Hillary Kessler-Godin, holokauszttal összefüggő kártérítési követelések ügyeiben eljáró és a szóban forgó összeg szétosztását is felügyelő Jewish Conference on Material Claims szervezetet egyik illetékese. Elmondta, hogy a miami bírónő szeptemberben még egy méltányossági meghallgatást tart és a megállapodást utána gyorsan véglegesíthetik.

Az amerikai kormány áprilisban leszögezte, hogy az egyezség nem jelenti bármiféle törvénytelenség elkövetésének az elismerését.