Meg akarták ölni Hruscsovot a sztálinista grúzok

2005.06.10. 14:07

Négy grúz férfi 1961-ben meg akarta ölni Nyikita Hruscsovot. Ez egy frissen bemutatott grúz dokumentumfilmből derült ki. Az összeesküvők egyebek mellett azért akartak végezni a szovjet vezetővel, mert leszámolt Sztálin személyi kultuszával. Szervezkedésüket annak idején lebuktatták, egyiküket halálra is ítélték. Hruscsov bukása után azonban mindannyian kiszabadultak.

Merényletet készített elő Nyikita Hruscsov szovjet kommunista vezető, kormányfő ellen egy grúz csoport 1961-ben. A merényletkísérlet tervei pénteken váltak ismertté, amikor a grúziai Rusztavi-2 televízió erről szóló dokumentumfilmet mutatott be. A film a szerzők szerint a grúziai titkosszolgálat archívumaiban lévő okmányok és személyes visszaemlékezések alapján készült.

A dokumentumfilm szerint négy grúz férfi nem tudta megbocsátani Hruscsovnak, hogy leszámolt Sztálin személyi kultuszával, és hogy 1956-ban elfojtották a grúz fővárosban Sztálin védelmében szervezet diáktüntetést. Azzal is vádolták, állítólag grúzok százezreit akarta áttelepíteni Közép-Ázsiába. Ezért úgy döntöttek, hogy megölik a szovjet pártvezetőt, amikor az 1961 májusában Tbiliszibe látogat.

A merénylők több tervet dolgoztak ki, egy katonai raktárból kézigránátokat és időzítő szerkezeteket is szereztek. A négy grúzt - Otari Mikvabisvilit, Aleko Meladzét, Abrek Batosvilit és Akakij Mdinaradzét - azonban egy hónappal Hruscsov látogatása előtt lebuktatták, letartóztatták, majd Mikvabisvillit halálra, társait 2-től 15 évig terjedő börtönre ítélték.

Hruscsov 1961 május 12-én érkezett Tbiliszibe és a látogatás minden jelentősebb incidens nélkül lezajlott. Egyedül a halálra ítélt merénylő anyja állta el saját testével a város külterületén a szovjet vezetőt szállító autóoszlop útját. Még egy levelet is sikerült átadnia Hruscsovnak, amelyben azt kérte, hogy fia halálos ítéletét változtassák 15 évi szabadságvesztésre. A kérést teljesítették.

1968-ban, négy évvel azután, hogy Hruscsovot megfosztották minden tisztségétől, három merénylőnek megkegyelmeztek - Mdinaradze már korábban kiszabadult. Két összeesküvő - Mikvabisvili és Batosvili - a kilencvenes években elhunyt. Meladzét 1990-ben a grúz parlament képviselőjévé választották, rá egy évre törvényhozó társaival együtt aláírta az országa függetlenségét deklaráló törvényt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK