Megtalálták a srebrenicai népirtással vádolt Ratko Mladic rejtekhelyét az egyik legtekintélyesebb belgrádi napilap szerint. A szerb hatóságok azonban egyelőre nem tudják, hogyan kellene elfogni Mladicot.

A belgrádi Danas című napilap szerint a szerb hatóságok megtalálták a srebrenicai népirtással vádolt Ratko Mladicot, ismert előttük a volt boszniai szerb hadseregparancsnok búvóhelye. Jelenleg az okoz dilemmát, hogyan tartóztassák le. A Danas az egyik legkomolyabb szerbiai napilapnak számít.

A Danas azt írja pénteken, hogy az információk olyan forrásból származnak, amely "eddig sosem foglalkozott összefüggéstelen és felületes provokációkkal". A lap szerint Mladic rejtekhelyére Carla del Pontéval, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészével együttműködve derítettek fényt a szerb hatóságok. Az informátor megmondta a helység nevét is, az újság azonban csak annyit árul el, hogy "egy nagyobb városról van szó Szerbia belsejében".

A szerb kormányban többé nincsenek kételyek afelől, hogy Mladicot el kell fogni és ki kell adni Hágának, de a forrás szerint egyelőre nem tudják, hogyan fogják el úgy a tábornokot, hogy az akciónak ne legyenek áldozatai és Mladic is életben maradjon. A belgrádi sajtóban a minap olyan információk láttak napvilágot, hogy a hatóságok tárgyalnak Mladiccsal önkéntes feladásáról, de a Danas szerint "jelen pillanatban ez nem igaz, és nem is szerepel a komoly lehetőségek között".

A pénteken megjelent NIN című belgrádi hetilap a Danasszal egybehangzóan azt írja, hogy amikor Carla del Ponte legutóbbi látogatásán dicsérte a szerb hatóságok gyors reagálását, akkor nemcsak arra gondolt, hogy azonnal őrizetbe vették a hat srebrenicai muzulmán életét kioltó, Skorpiók nevű osztag tagjait, hanem arra is, hogy a hatóságok készek letartóztatni Mladicot. A NIN diplomáciai forrásokból tudja, hogy a hágai főügyész belgrádi látogatásán megmondta, hol bujkál a tábornok, a szerb kormány pedig azt ígérte, hogy Mladicot július 11-ig, a srebrenicai mészárlás tízéves évfordulójáig kiadják Hágának.