Christina Aguilera, Amerika egyik legsikeresebb popénekesének számait üvöltették a napi 20 órás vallatások után egy szaúdi fogoly fülébe Guantánamón. Kutyákkal, alvásmegvonással, szexis női vallatótisztekkel is kínozták a rabot a táborban. A Time magazinban közzétett napló, ami a kínzásokról szól, akkor készült, amikor Donald Rumsfeld engedélyezte, hogy keményebb eszközöket is használhassanak a vallatótisztek.

Forrás: [origo]
Egy korábbi, abu-graib-i fogolykínzás

Meztelenre vetkőztetve kutyaként kellett ugatnia és morognia az elébe tett, terroristákról készült fotókra annak a fiatal szaúdi férfinak, akinek a guantánamói vallatásáról készült hivatalos naplót a Time magazin hozta nyilvánosságra.

A napló annak a férfinak a kihallgatásán készült, aki a 20. géprabló lett volna a szeptember 11-i terrortámadásokkor. Mohammed al-Kahtani sokáig tagadta, hogy az Al-Kaida tagja lenne, afganisztáni utazását hobbijával, a solymászattal indokolta. Később azonban beismerte, hogy a szervezet tagja volt.

A napló 50 nap kihallgatását tartalmazza 2002 novemberétől 2003 elejéig. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ekkor hagyta jóvá a vallatások keményebb módszereit.

A foglyot naponta 20 órát vallatták, és ha a fáradtságtól elbóbiskolt, vizet zúdítottak a fejére, vagy nagy hangerővel Christina Aguilera popénekes lemezét bömböltették. Néha kutyákat is bevetettek, amelyek fenyegető közelségből vicsorogtak rá. Szexuálisan kihívó női kihallgató is provokálta a rabot. Mohammed al-Kahtani végül öngyilkos akart lenni, és tollat kért, hogy megírhassa végrendeletét. Éhségsztrájkot is folytatott, kiszáradt, infúzióra kapcsolták, és amint levették róla, folytatták vallatását.

Az Egyesült Államokban többen is felvetették a guantánamói létesítmény bezárását, amióta az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet főtitkára napjaink Gulagjának nevezte. Egy republikánus párti szenátor "jogi fekete lyuknak" nevezte vasárnap a CNN-en, az ott alkalmazott módszereket pedig nem csupán helytelennek, hanem károsan ostobának is.