Kinevezték vasárnap Kuvait első női miniszterét, Maszuma al-Mubarak politikatudományi professzor személyében, aki a tervezési és közigazgatás-fejlesztési tárcát kapta meg. Mubarak miniszteri kinevezése a múlt hónapban vált lehetővé, amikor a parlament törvénybe foglalta, hogy a nőket teljes szavazati jog illeti meg, és közhivatalt is betölthetnek.

 

Kinevezték vasárnap Kuvait első női miniszterét, Maszuma al-Mubarak politikatudományi professzor személyében - közölte a kuvaiti állami televízió. Az eddig nőjogi aktivistaként és hírmagyarázóként tevékenykedő Mubarak a tervezési és közigazgatás-fejlesztési tárcát kapta meg, amely eddig a tájékoztatási minisztérium felügyelete alá tartozott - jelentette be Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk miniszterelnök.
   
A kuvaiti nők már eddig is magas pozíciókba juthattak az olajiparban, az oktatásügyben vagy a diplomáciai testületben. Újabban ezen felül politikai jogokat is követeltek maguknak, amit élesen elleneztek a fundamentalista muzulmán vezetők és a törzsi törvényalkotók.
   
Mubarak miniszteri kinevezése a múlt hónapban vált lehetővé, amikor a parlament törvénybe foglalta, hogy a nőket teljes szavazati jog illeti meg, és közhivatalt is betölthetnek, első ízben az olajban gazdag kis öböl menti ország történetében. Miniszteri posztjával együtt jár, hogy a parlamentben is szavazhat majd.
   
Választójogukkal a kuvaiti nők várhatóan a 2007-es parlamenti és a 2009-es helyhatósági választásokon élhetnek majd először.