Ismét Mohamed el-Baradei a NAÜ főigazgatója

2005.06.13. 18:49

Ismét Mohamed el-Baradeit választotta meg hétfőn Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsa a szervezet főigazgatójának.

Az egyiptomi diplomata így harmadik megbízatási időszakban áll az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartásán őrködő ENSZ-szervezet élén. A 35 ország képviselőiből álló kormányzó tanács közfelkiáltással választotta meg a diplomatát 2009-ig tartó megbízatással a szervezet vezetőjévé. A választás jogilag szeptemberben teljesedik ki, amikor a NAÜ általános tanácsának is jóvá kell hagynia a főigazgató kinevezését. Más személy jelölésére azonban nincs lehetőség, mivel a főigazgató személyére a kormányzó tanács tehet javaslatot.

A főigazgató személyéről szóló döntést a hét közepére ütemezték a kormányzó tanács június 20-ig tartó ülésszakán. A tanács elnöke azonban hétfőn bejelentette, hogy miután konszenzus alakult ki a jelölt személyét illetően, a testület már hétfőn dönthetne ebben a kérdésben. Csak Japán nem értett egyet javaslattal, ám a tanács rövid és technikai jellegű konzultációk után napirendre tűzte a kérdést, és újjáválasztotta a főigazgatót.

A 62 esztendős el-Baradei 1997 óta áll a NAÜ élén. Harmadszori újjáválasztását a szervezet szabályzata nem tiltja ugyan, azonban a NAÜ költségvetésének a legnagyobb részét biztosító országok képviselői korábban Genfben elvi egyetértésre jutottak arról, hogy a tisztséget legfeljebb kétszer tölthesse be ugyanaz a személy. A főigazgatón kívül azonban nem volt más jelölt erre a posztra.

Mohamed el-Baradei újjáválasztása a múlt hét óta szinte bizonyossá vált, amikor az amerikai sajtó hírt adott arról, hogy a washingtoni kormányzat feladta az egyiptomi diplomata újrajelölésével kapcsolatos ellenkezését. Washington nem nézte jó szemmel, hogy a főigazgató az iraki háború előtt kétségeinek adott hangot azokkal az amerikai titkosszolgálati jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverekkel rendelkezett. Ilyen fegyvereket a Huszein-rendszer megdöntése után sem találtak Irakban. A diplomata az iráni nukleáris programmal kapcsolatban pedig úgy foglalt állást, nincs bizonyíték arra, hogy Teherán titokban nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozna, miközben Washington évek óta ezzel vádolja Iránt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK