A török kormány eltökélten véghezviszi a demokratikus reformokat, hogy növelje az esélyeit a csatlakozásra az Európai Unióhoz - jelentette ki a török külügyminiszter kedden.

Abdullah Gül arra reagált nyilatkozatában, hogy az unión belül kétségek merültek fel Törökország felvételével kapcsolatban, amit az uniós alkotmányról tartott, negatív kimenetelű franciaországi és hollandiai népszavazás is tükrözött.

Gül kijelentette: kormánya, amely a csatlakozás ügyét első számú célkitűzéseként kezeli, tudatában van annak, hogy még vannak elmaradásai a demokratikus jogok terén. - Köztudott, hogy vannak még problémák Törökországban. Kormányunk eltökélte, hogy megszünteti ezeket. A demokratizálás folytatódni fog kormányunk eltökélt hozzáállásával - mondta.

Törökország várhatóan októberben kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat az unióval, de befejezésük csak mintegy tíz év múlva várható. Az unió e heti csúcsértekezletére előkészített közös nyilatkozat csak érintőlegesen utal a török és más jelentkezőkre, ami tükrözi a bővítés iránt mutatkozó aggodalmakat.