Az eddigi határidőnél egy évvel későbbre, jövő októberig elhalasztotta az amerikai kormányzat annak a követelménynek az érvényesítését, amelynek értelmében az amerikai vízummentességet élvező országoknak a tulajdonos biometrikus adatait tartalmazó elektronikus csipet kell beleszőniük az útlevelek borítójába.

A halasztást szerdán bejelentő Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az elektronikus útlevél jelenti a megfelelő utat az amerikai vízummentességet élvező országok közötti utazások áramvonalasítása és biztonságának szavatolása érdekében.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium új irányelvei szerint az érintett országoknak jövő szeptember elsejéig - vagyis az új rendszer alkalmazása előtt hat héttel - jóváhagyás végett be kell mutatniuk az ilyen csippel ellátott útleveleik mintapéldányát az amerikai hatóságoknak, illetve minden olyan általuk kiadott útlevél adatait be kell jelenteniük az amerikai belbiztonsági tárcának és az Interpolnak, amelyet tulajdonosa elvesztett vagy ellopták tőle.

A csipeknek az útlevél-tulajdonos digitalizált ujjlenyomatát és arcképét kell tartalmaznia. Amerikai vízummentességet huszonhét állam élvez, többségében nyugat-európai országok.

Az érintett európai uniós és más országok korábban arra panaszkodtak, hogy nem lesznek képesek - az eredetileg idén október 26-ig megszabott - határidőre alkalmazni a szükséges technológiát, ezért haladékot kértek Washingtontól e követelmény teljesítésére.

Az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott tíz ország közül egyedül Szlovénia állampolgárai élveznek amerikai vízummentességet.