George Bush amerikai elnök szerint az iráni választási rendszer nem demokratikus, és csak a hatalom megőrzésének célját szolgálja. Az iráni elnökválasztás előtt egy nappal, csütörtökön közzétett nyilatkozatában Bush elnök bírálta a teheráni vezetést, amiért megakadályozta a reformisták indulását a választáson.

"Iránban olyanok vannak hatalmon, akik országukban elfojtják a szabadságot, külföldön pedig a terrorizmust terjesztik. Senki által meg nem választott kevesek birtokolják a hatalmat, és azt olyan választási rendszer segítségével őrzik meg maguknak, amely a demokrácia legalapvetőbb követelményeit is semmibe veszi. A június 17-i elnökválasztás ennek az elnyomó gyakorlatnak újabb beszédes példája" - olvasható az elnöki nyilatkozatban, amely szerint a teheráni hatóságok több mint ezer jelöltet utasítottak vissza, köztük olyan reformereket, akik sokat tettek a demokrácia és a szabadság ügyéért. Az iráni elnökválasztáson hét jelölt indulását engedélyezték.

Bush elnök az iráni demokrácia megteremtése szempontjából elengedhetetlennek nevezte a sajtószabadságot, a gyülekezési szabadságot, a független bíróságot, az ellenzék jogát a kormány elszámoltatására, amely jogokat, mint hangoztatta, az iráni kormány megtagad állampolgáraitól.