Kitolják az Európai Unió alkotmányának ratifikálására eredetileg megszabott, 2006. novemberi határidőt - jelentette be csütörtökön késő este, a brüsszeli EU-csúcs első napjának eredményeit ismertetve Jean-Claude Juncker, az EU soros elnökségét adó Luxemburg miniszterelnöke.

Későbbre halasztják az Európai Unió alkotmányának ratifikálásának határidejét. Az unió brüsszeli csúcstalálkozójának résztvevői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a ratifikációs folyamatnak folytatódnia kell. Az alkotmányos szerződést nem tárgyalják újra, de most az eddig történtek átgondolásának, a dokumentum megmagyarázásának és megvitatásának időszaka következik - szögezte le Juncker. Mint mondta, egyértelmű, hogy a ratifikálás befejezésére megszabott 2006. november elsejei dátum nem tartható, sőt, az állam- és kormányfők szerint 2007 közepe előtt nem várható e folyamat lezárása. Ez a dátum - bár egy kérdésre válaszolva Juncker cáfolta, hogy erre gondoltak volna - egybeesik a franciaországi elnökválasztás időpontjával.

A luxemburgi kormányfő szerint abban is egyetértés volt a csúcs résztvevői között, hogy azokban az államokban, ahol népszavazáson akarják jóváhagyatni az alkotmányt, több időre lesz szükség a dokumentum megmagyarázására, megvitatására, mint ahol parlamenti úton döntenek. Mindenesetre minden ország maga határozhat arról, mikorra akarja kitűzni a népszavazást, vagy parlamenti voksolást ebben az ügyben. Az állam- és kormányfők pedig az osztrák EU-elnökség ideje alatt (ez 2006 január és június között lesz) áttekintik a kialakult helyzetet - mondta Juncker sajtóértekezletén.

Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke mindehhez hozzátette, hogy egyetlen tagállam sem kérte a ratifikálási folyamat végleges leállítását, még Franciaország és Hollandia se, ahol pedig május végén és június elején a szavazók elutasították a dokumentumot. José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy senki se javasolta az alkotmány újratárgyalását, s hogy Európa a most következő reflexiós időszak alatt sem áll meg, nem fog megbénulni.

Kérdésekre válaszolva Juncker elmondta: a csúcson több vezető is felvetette, hogy el kell gondolkodni az EU további bővítésének tervein, de semmiféle döntés nem született. Ugyanakkor a román és bolgár felvételre tett kötelezettségvállalást az EU be fogja tartani, ezek nem kérdőjeleződnek meg, bár a tervezett, 2007-es időpont megvalósulásához a románoknak és bolgároknak is végre kell hajtaniuk vállalt feladataikat. Ami pedig Törökország ügyét illeti, a luxemburgi miniszterelnök szerint erről most nem folyt részletes vita, de a megszólaló állam- és kormányfők többsége szintén a kötelezettségvállalások betartását hangsúlyozta. (Az EU a tavaly decemberi csúcsértekezleten tett ígéretet arra, hogy Törökországgal idén októberben megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások.)

A brüsszeli EU-csúcs döntése nyomán Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök rögtön bejelentette, hogy országa elhalasztja az eredetileg idén őszre tervezett népszavazást az EU-alkotmányról. Mint hozzátette, egyelőre nincs új dátum a szavazásra. Jiri Paroubek cseh kormányfő szintén közölte, hogy javasolni fogja a cseh népszavazás áthelyezését 2006 végére, 2007 elejére. Luxemburgban pedig - az eredeti tervek szerint itt tartották volna a következő népszavazást ebben az ügyben, július 10-én - Juncker szerint a parlamentnek kell majd eldöntenie, módosítanak-e az időponton.