Nem sikerült elérni a költségvetési megállapodást péntek késő este az Európai Unió állam- és kormányfőinek félévzáró találkozóján Brüsszelben.

A soros elnökségnek a 2007-2013 közötti keretköltségvetésre vonatkozó utolsó kompromisszumos javaslata nem nyerte el minden delegáció tetszését - közölték diplomaták a csúcs helyszínén. Előzőleg egy brit kormányszóvivő a korábbiaknál rosszabbnak minősítette Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök utolsó ajánlatát, mert az London szerint lényegében kizárja a mezőgazdasági támogatások rendszerének és azzal a költségvetés szerkezetének újratárgyalását. Állítólag Hollandia, Svédország és Spanyolország is elutasította a javaslatot.

Az EU alkotmányos szerződésének franciaországi és hollandiai népszavazásos elutasítását követően, három héten belül ez az uniós integrációs politika harmadik kudarca. Arról mindazonáltal már előző nap döntöttek a tagországok vezetői, hogy az alkotmány életbe léptetéséről nem mondanak le, csupán mérlegelési időszakot adnak maguknak, és nem tartják már érvényesnek a szerződés ratifikációjának befejezésére eredetileg kitűzött 2006. november 1-jei határidőt.

A költségvetési egyeztetések miatt a csúcstalálkozó tervezett napirendje jelentősen megváltozott. A délután csaknem teljes egészében két- vagy többoldalú egyeztetésekkel telt el, és az utolsó - a kudarcot megállapító - plenáris ülésre csak 23 óra előtt ültek össze a résztvevők. Juncker még a végső elképzelés ismertetése előtt újabb szűk körű egyeztetéseket tartott a legfőbb érintett delegációkkal.