Felfüggesztené az Európai Unió további bővítését Nicolas Sarkozy, a francia kormány második embere a május végi, kudarcba fulladt népszavazás után. Az EU következő bővítésére a jelenlegi tervek szerint 2007-ben kerülne sor, Románia és Bulgária csatalakozna az Unióhoz.

Az Európai Unió minden további bővítését fel kell függeszteni, amíg új európai intézmények nem születnek - jelentette ki szombaton Párizsban Nicolas Sarkozy, a francia kormány második embere, a kormánypárt elnöke.

A chiracista Népi Unió Mozgalma (UMP) új tagjai előtt mondott beszédében a belügyminiszter-pártelnök közölte: az európai alkotmányról május végén lezajlott franciaországi népszavazás után, amellyel az alkotmányos szerződést elutasították, "nem lehet úgy tenni, mintha semmi sem történt volna". Sarkozy az első levonandó következtetésnek azt tartja, hogy "higgadtan meg kell mondani: Európában nem tudunk újabb országokat befogadni, fel kell függeszteni a bővítést mindaddig, amíg nem lesznek új intézményeink Európa számára".

A 2007-es franciaországi elnökválasztás ez idő szerint valószínű nyertese nem említette név szerint Romániát és Bulgáriát, azt tehát, hogy e két ország 2007-re kilátásba helyezett csatlakozását fel kell-e szerinte függeszteni, de azt mondta: "különösen furcsa volna tárgyalásokba bocsátkozni Törökországgal, miután most hangzott el a nem az európai alkotmányra".

Jacques Chirac köztársasági elnök csütörtökön a brüsszeli EU-csúcson fejtette ki kétségét azzal kapcsolatban, vajon folytatódhat-e az unió bővítése anélkül, hogy rendelkezésre állnának a 25 tagra bővült EU hatékony működtetését szolgálni képes intézmények. Európai forrás tájékoztatása szerint a csúcson nem hangzott el felhívás a bővítés lassítására vagy megszakítására.