Rafszandzsani volt államfő vezet az iráni elnökválasztáson, de egy jelölt sem kapta meg a szavazatok abszolút többségét az első fordulóban. Jövő pénteken újra szavazhatnak az irániak.

A pénteki első fordulóban leadott húszmillió voks összeszámlálása után az előzetes felmérések alapján legesélyesebbnek tartott Ali Ahbar Rafszandzsani volt államfő vezet az iráni elnökválasztáson. Megelőzi ezzel az ultrakonzervatívnak tartott teheráni polgármestert, Mahmúd Ahmadinedzsádot és Mehdi Karubbi mérsékelt vallási vezetőt.

Az elnökválasztás második fordulóját június 24-én tartják, miután az első fordulóban egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok abszolút többségét - közölte szombaton a választásokat felügyelő konzervatív iszlám szervezet, az Őrök Tanácsának szóvivője az iráni állami televízióban. Először fordul elő az Iráni Iszlám Köztársaság 26 éves történetében, hogy egy elnökválasztáson második fordulót tartanak.

Szombaton Mohammed Hatami iráni elnök közbelépésére volt szükség a belügyminisztérium és az Őrök Tanácsa vitájában, amely akkor robbant ki, amikor az Őrök Tanácsa, az iszlám rendszer egyik fő támasza kora reggel bejelentette az előző napi elnökválasztások első fordulójának első eredményeit. A reformerek kezében lévő belügyminisztérium ugyanakkor ezt saját illetékességének tekintette.

"Az egyetlen hivatalos eredmény az, amit a belügyminisztérium jelent be" - közölte Hatami a minisztériumban, és bejelentette: megállapodtak az Őrök Tanácsával, hogy a továbbiakban nem jelentenek be eredményeket. A belügyminisztérium azt gyanítja, hogy az Őrök Tanácsa manipulálni próbálja az eredményeket egy ultrakonzervatív jelölt érdekében.

[origo]/MTI