Tízezrek vonultak szombaton Madrid utcáira, hogy tiltakozzanak a kormány által beterjesztett törvény ellen, amely engedélyezi a homoszexuálisok házasságát. Eközben mintegy nyolcszázan gyűltek össze szombaton Varsóban, hogy tüntessenek a homoszexuálisok megtűrése ellen.

A spanyol kormány által beterjesztett törvény ellen - amely engedélyezi a homoszexuálisok házasságát - tüntettek Madridban. "A család számít" gondolat jegyében vonultak végig a tüntetők 35 Celsius-fokos hőségben a spanyol fővároson központján. A megmozdulást, amelyet a spanyol katolikus egyház és az ellenzéki Néppárt támogatott, a Fórum a családért nevű szervezet hirdette meg, amelyhez számos, túlnyomórészt katolikus polgári kezdeményezés tartozik.

A tüntetésen több katolikus püspök és Angel Acebes, a Néppárt főtitkára is részt vett. A szervezők félmillióra becsülték a tiltakozók számát. A püspöki konferencia szerint a törvény - amely jogilag azonos szintre helyezi a meleg és a heteroszexuális párok frigyét, a gyerekek örökbefogadását is beleértve - a házasság intézményének megsemmisítését jelenti.

Több mint 20 év óta most először támogatott a spanyol püspöki konferencia egy kormányellenes megmozdulást. Az azonos neműek házasságát bevezető törvény, amelyet áprilisban első olvasatban már elfogadott a képviselőház, a tervek szerint még a parlament nyári szünete előtt hatályba lép.

Eközben mintegy nyolcszázan gyűltek össze szombaton Varsóban egy lengyel nacionalista szervezet felhívására, hogy tüntessenek a homoszexuálisok megtűrése ellen, és hitet tegyenek a "normális család" eszméje mellett a mélyen katolikus országban.

Az Összlengyel Ifjúság szélsőjobboldali szervezet tagjai mellett gyermekes családok és idős személyek is felvonultak - erős rendőri védelem mellett - Varsó belvárosában a "Normalitás Parádéján". A rendezvény válasz volt arra a múlt szombati melegfelvonulásra, amelyen - a konzervatív Lech Kaczynski főpolgármester tilalma ellenére - mintegy két és félezren vettek részt.