Joseph Biden Bush utódlásáért száll ringbe 2008-ban

2005.06.20. 18:32

Joseph Biden amerikai szenátor a Demokrata Párt színeiben indulni szándékozik a következő elnökválasztáson. Saját táborából minden valószínűség szerint Hillary Clintonnal, míg a republikánusok közül John McCain arizonai szenátorral vívhatja meg a csatát a legmagasabb amerikai politikai tisztségért.

A szenátus külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja a CBS televízióban jelentette be, hogy beszáll a versenybe azért, hogy a Demokrata Párt őt indítsa hivatalos elnökjelöltként a 2008 őszén esedékes választáson. A végső döntést a szenátor az év végén hozza meg, addig felméri, képes lesz-e elég pénzt gyűjteni a választási kampány céljára és elég támogatót szerezni a Demokrata Párt elnökjelöltségének az elnyeréséhez. Biden szenátor az első politikus, aki - fél évvel George Bush elnök újraválasztása után - bejelentette, hogy pályázni akar pártja elnökjelöltségére.

A 62 éves Bident 1972-ben, 29 évesen választották meg először szenátornak. 1988-ban már tett egy kísérletet az elnökjelöltség elnyerésére, de a The Washington Post hétfői száma szerint menet közben kiszállt a küzdelemből, mivel kiderítették róla, hogy kampányfellépésein egy neves brit munkáspárti politikust plagizált, kölcsönzött beszédeiből szabadon fordulatokat.

Biden 2002 őszén megszavazta az elnököt az Irak elleni háborúra felhatalmazó kongresszusi határozatot, de bírálja Bush elnök iraki politikáját és általában a külpolitikáját. Szót emelt a guantánamói fogolytábor bezárása mellett. Biden úgy véli, hogy a 2004 évi választásokhoz hasonlóan a 2008-as kampány kimenetelét is a nemzetbiztonsági kérdések fogják meghatározni.

A versengés és helyezkedés az elnökjelöltségért valójában már elkezdődött. A Demokrata Párt táborában a legtöbbet Hillary Clintonnak, New York állam szenátorának, Bill Clinton volt elnök feleségének a nevét emlegetik. A Republikánus Pártban John McCain arizonai szenátor tűnik esélyes pályázónak. A 2008-ban már 72 évébe lépő McCain csak a 2006-os félidős kongresszusi választások után dönt indulásáról. A lehetséges republikánus párti jelöltek között tartják nyilván Jeb Bush floridai kormányzót, a jelenlegi elnök öccsét, Rudolph Giuliani volt New York-i polgármestert. Olyan republikánus párti csoportok is vannak, amelyek Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jelöltségét szorgalmazzák honlapjukon, sőt Laura Bushnak, a jelenlegi elnök népszerű feleségének a jelöltsége is felmerült.