Kitoloncolhatnak egy feltételezett náci bűnöst az USA-ból

2005.06.21. 8:22

Kitoloncolhatják az USA-ból azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy náci haláltábornak volt egy szadista őre. A férfit, akit egyszer már halálra ítéltek, majd azt az ítéletet megsemmisítették, június végéig védekezhet a kitoloncolás ellen. A volt nácit Ukrajna, Lengyelország és Németország hatóságai várják.

Az Egyesült Államok legfőbb bevándorlási bírája ismét megnyitotta az utat John Demjanjuk kitoloncolása előtt, akiről feltételezik, hogy a világháború alatt őrként szolgált náci haláltáborokban. Az amerikai állampolgárságától megfosztott, 85 éves vádlott ugyanakkor június 30-ig lehetőséget kapott, hogy védekezzék a deportálása ellen.

Ügyvédje a hétfői ítélet hallatán közölte, hogy kétféle érvvel is támadni fogja a kitoloncolást Ukrajnába, Lengyelországba vagy Németországba: az egyik, hogy Michael Creppy főbíró nem volt illetékes e döntés meghozatalára, a másik, hogy Demjanjukra kínzás várna kitoloncolása esetén.

Demjanjukot 1977-ben egyszer már megfosztották az amerikai állampolgárságtól, azzal vádolva, hogy ő volt treblinkai náci haláltábor "Rettegett Iván" néven ismert szadista őre. Kiadták Izraelnek, ahol halálra ítélték, de az izraeli legfelsőbb bíróság mégis úgy ítélte meg, hogy talán más volt az a bizonyos őr. Demjanjuk visszatért ohiói otthonába, és visszakapta az állampolgárságát is.

Az újabb eljárást egy, az igazságügyi minisztérium által a nyilvánosság elé nem tárt bizonyítékra hivatkozva indították meg, amely szerint Demjanjuk mégis őr volt, bár egy másik táborban, s Creppy főbíró e bizonyíték alapján hozta meg a döntését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK