Terhelő vallomás a vukovári vérengzés vádlottjai perében

2005.06.21. 20:32

A vukovári vérengzés feltételezett tetteseinek belgrádi bűnperében kedden ismertettek egy vallomást, amely nemcsak a per vádlottjaira, a vukovári területvédelmi erők másfél tucat tagjára nézve terhelő, hanem a jugoszláv hadsereg egyes tisztjeire is.

A háborús perekben eljáró belgrádi különbíróságon felolvasták Slavko Tomic katonatiszt vallomását, amelyet még 2000. márciusában tett a belgrádi hadbíróság vizsgálóbírója előtt. Tomic a jugoszláv hadsereg biztonsági szolgálatánál szolgált. Katonai nyomozó volt, és azért küldték Vukovárba, hogy kihallgassa a foglyokat. Tomic vallomása talán az első nyomós bizonyíték arra, hogy a vukovári vérengzésről, legalább is annak előkészületeiről tudtak a helyi katonai parancsnokok, de nem tettek ellene semmit.

1991 novemberében, a szerémségi város eleste után a Vukovár melletti Ovcara mezőgazdasági telepen kivégeztek közel kétszáz személyt, akik a városi kórházba menekültek a tüzérségi támadások elől. A hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt három egykori jugoszláv katonatiszt, Veselin Sljivancan, Mile Mrksic és Miroslav Radic ellen, a belgrádi törvényszék pedig tavaly februárban ítélkezni kezdett a vukovári területvédelmi egység másfél tucat tagja felett.

Tomic vallomásából kiderül, hogy Sljivancanin személyesen járt a vukovári kórházban, ő bízta rá a foglyokat a területvédelmi egységre, amely buszokkal szállította el a foglyokat az ovcarai telepre. A tanú figyelmeztette Mrksicet, hogy "ebből baj lehet", de a tiszt érzékeltette vele, hogy "nem kellene piszkálná a területvédelmiseket".

A nyomozó ezután felkereste az ovcarai telepet, ahol "káosz uralkodott". Látta, amint megmotozzák a foglyokat, hangárokba vezetik el őket. Tomic szerint számára "világos volt, hogy ezt mit jelent". A tanú éjszaka lövéseket hallott. A kivégzéseket ugyan nem látta saját szemével, de azt igen, amint holttesteket szállítanak el. Tomic szerint a területvédelmi egység tagjai uralták a helyzetet a helyszínen, de a tanú katonákat is látott ott.

A belgrádi bíróság vádirata szerint a Miroljub Vujovic vezénylete alatt álló területvédelmi egység tagjai hajtották végre a vukovári mészárlást, a hágai törvényszék vádirata a helyi katonai parancsnokokat teszi felelőssé a gyilkosságokért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK