Az ügyész 40 évet kért Vuk Draskovic merénylőire

2005.06.22. 19:13

A vád képviselői a legsúlyosabb, 40 évi börtönbüntetést, a védőügyvédek pedig felmentő ítéletet kértek szerdán Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter feltételezett merénylői ellen a belgrádi kerületi bíróságok előtt folyó perben.

Vojislav Soskic ügyész közölte zárószavában, hogy a per során bebizonyosodott a vádlottak bűnössége, a védelem pedig az ellenkezőjét állította, azt hajtogatva, hogy koholt vádak alapján ítélkeznek a vádlottak felett, az ügyészséget és a rendőrséget a politika mozgatja.

Vuk Draskovic, a milosevici ellenzék egykori vezéralakja és kísérete ellen 1999. október 3-án követtek el merényletet: egy autóúton, Belgrádtól mintegy 40 kilométerre délre homokkal megrakott teherautó belerohant a Draskovicot és négy párttársát szállító gépkocsiba. A pártelnök megsérült, a többi utas - egyikük a politikus sógora - életét vesztette. Ez volt a milosevici korszak egyik legsúlyosabb politikai bűnténye.

A három éve folyó perben a vádlottak padjára kerültek az állambiztonsági szolgálat (RDB) és a rendőrség egykori emberei, elsőrendű vádlottként az RDB volt teljhatalmú főnöke, Radomir Markovic. A vádlottakhoz tavaly "csatlakozott" Milorad Lukovic Legija volt titkosszolgálati tiszt, aki feltehetően végrehajtója volt valamennyi múltbeli politikai bűnténynek.

A perben két éve már egyszer ítélet született, de a szerbiai legfelsőbb bíróság perújrafelvételt rendelt el. Az RDB két tisztje beismerő vallomást tett a nyomozás során, de a perben már mindketten visszakoztak, azt állítva, hogy a titkosszolgálat utasítására államérdekből tettek hamis vallomást. Vuk Draskovic 5-6-szor tanúskodott, de legutóbb megelégelte a huzavonát, nem volt hajlandó sokadszor ugyanazt elmondani a bíróság előtt, és elhagyta a tárgyalótermet.

Az ítélet során vélhetően perdöntő lesz az, hogy a legfelsőbb bíróság nemrégiben a per során felhasználható iratok közé sorolta az egyik titkosszolgálati tiszt, Dusan Maricic rendőrségi vallomása, amelyben a vádlott mindenről részletesen beszámolt, súlyos vádakkal terhelve bűntársait. Jelzésértékű, hogy a szerdai záróbeszédben Vojislav Soskic ügyész ugyancsak Maricic vallomására alapozta záróbeszédét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK