Saron-ellenes hangulat Jeruzsálemben

2005.06.23. 20:24

Az izraeli miniszterelnököt palesztin kendőben ábrázoló plakátokat függesztettek ki csütörtökön Jeruzsálemben izraeli szélsőjobboldaliak. A plakátok szerint Saron veszélyt jelent a zsidó népre.

A Maariv izraeli napilap szerint a plakátokat Bárúk Marszel aktivista aggatta ki. Hasonló falragaszok jelentek meg a néhai Jichák Rabin miniszterelnök meggyilkolása előtt. " Saron miniszterelnök nagyobb veszélyt jelent az országra, mint Rabin vagy Arafat jelentett" - idézte a lap Marszelt. Ariel Saron terve szerint augusztus közepén megkezdődik 25 Ciszjordániában, illetve a Gázai övezetben álló zsidó telep kiürítése.

Eközben a palesztin vezetés Nábluszban sikeres tárgyalásokat folytatott fegyveres csoportok lefegyverzéséről - közölte a tárgyalások vezetésével megbízott palesztin illetékes, Abdel Fattáh Hamajel. Ahhoz hasonlóan, ahogy a korábbi megállapodások értelmében a palesztinok ellenőrzése alá átadott Jerikóban és Túl-Karmban történt, a nábluszi fegyveresek számára is lehetővé teszik, hogy belépjenek a rendőrség soraiba. Az egyik ilyen csoport, az Abbász vezette Fatah mozgalomhoz kötődő Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai megerősítette, hogy megegyezés született köztük és a Palesztin Hatóság között.

A csütörtöki előzetes megállapodás hétszáz fegyverest érint, és magában foglalja, hogy a fegyvereket be kell szolgáltatni a Palesztin Hatóságnak. Náblusz a fegyveres tevékenység egyik fészke, ezért a megállapodás - amennyiben tartalma megvalósul - nagy jelentőséggel bírhat. Palesztin illetékesek szerint mindezzel együtt egyelőre nem várható a fegyverek tömeges beszolgáltatása. Hamajel elmondta: Túl-Karmban és Jerikóban eddig mindössze 110 fegyvert gyűjtöttek be.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtökön utasítást adott a hadseregnek, hogy készüljenek fel Betlehem és Kalkilíja biztonsági ellenőrzésének átadására. A parancs értelmében Betlehemben a jövő héten, Kalkilíjában hét nap múlva megkezdik az ellenőrző pontok lebontását. A két város átadásával, amire kedden tett újabb ígéretet Ariel Saron Mahmúd Abbásznak, folytatódhat kettejük februári megállapodásának véghezvitele.

Mofaz a legfelső hadvezetés előtt hangsúlyozta: a Palesztin Hatóság elkötelezett a fegyveres csoportok fegyverzése mellett.