A magas részvételi arányra való tekintettel négyszer is meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartásának idejét az iráni elnökválasztáson, amelyek így a tervezettnél négy órával később, helyi idő szerint este 11-kor zártak be.

A pénteken reggel megkezdődött második elnökválasztási forduló két jelöltje a reformerként számon tartott Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani volt elnök és a forradalmi gárdistából teheráni polgármesterré választott, konzervatív Mahmúd Ahmadinedzsád volt.

A belügyminisztérium közlése szerint a választásokat megfélemlítések és más visszaélések árnyékolták be, ezért több választóhelyiség bezárását is kezdeményezték, azonban nem cselekedhetnek a Őrök Tanácsa konzervatív politikai testület jóváhagyása nélkül. "Sok bejelentést kaptunk, amely szerint egyes szavazóhelyiségeknél olyan emberek vannak, akiknek nem kellene ott lenniük. A főleg Teheránból kapott bejelentések azt mutatják, hogy a szabálytalanságok már nagyobbak, mint amit alacsony szintűnek lehet tekinteni" - mondta a reformpárti minisztérium szóvivője a sajtónak.

Rafszandzsani reformer hívei azzal vádolják Ahmadinedzsádot, hogy törvénytelen támogatást kap a szavazást ellenőrző Őrök Tanácsától, a forradalmi gárdáktól és más milíciáktól. Ahmadinedzsád táborából mindeddig nem érkezett szabálytalanságokról szóló bejelentés.

Pénzügyi szakemberek attól tartanak, hogy ha az utóbbi kerül ki győztesnek, akkor leállnak a Mohammed Hatami leköszönő elnök hivatali ideje alatt megkezdett óvatos gazdasági és társadalmi reformok.

A 70 esztendős Rafszandzsani támogatói jobbára az iráni felső- és középosztály tagjaiból, valamint technokraták közül kerülnek ki. 49 éves ellenfele elsősorban a munkásokra, vidéken élő szegények és munkanélküliekre támaszkodik.

Rafszandzsani általában reformok, így a gazdasági liberalizálás jelszavával vívta választási harcát. Az őskonzervatívnak jellemzett Ahmadinedzsád olyan jelzéseket küldött a közvéleménynek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy győzelme esetén hazáját határozottabb fellépésre ösztönzi majd a Nyugattal folytatandó tárgyalásokon olyan érzékeny kérdésekben, mint amilyen a vitatott iráni atomprogram.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken kijelentette: bízik a szavazás tisztaságában. Hamenei az iráni állami televízióban, miután egyenes adásban leadta szavazatát, arra kérte a választásokat irányító és ellenőrző szerveket, hogy "óvják meg" az emberek szavazatait, "pártoskodás és beavatkozás nélkül" számlálják meg és tegyék közzé azokat.

Az ajatolláh, aki szerint a múlt heti első forduló teljes egészében tiszta volt, úgy vélekedett: minél többen mennek el szavazni, annál jobban sikerül megvédeni az országot és az iráni nép méltóságát. Megerősítette, hogy nem támogatta egyik jelöltet, sem Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsanit, sem pedig Mahmúd Ahmadinezsádot. Egyúttal leszögezte: azok a találgatások, melyek szerint inkább az utóbbit látná szívesen az elnöki székben, "külföldről származnak."

Az első részeredmények az éjszaka folyamán várhatók, az eredményhirdetést helyi idő szerint szombat délre ígérte a teheráni belügyminisztérium.